Tarımsal yatırım projelerine yüzde 50 hibe desteği geldi

28 Ekim 2014 18:12

Alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin bazı yatırım projelerine yüzde 50 hibe desteği verileceği duyuruldu. Ancak Isparta yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımlarında hibe desteği alamayacak.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarımsal yatırım projelerine yüzde 50 hibe desteği geldi. Tarımın yoğun olarak kullanıldığı ilimizde bu haber sevinçle karşılandı. Gelir düzeyinin yükseltilmesi ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesine yönelik atılan bu adım birçok tarımsal yatırımı kapsıyor.

HANGİ YATIRIMLAR DESTEKLENECEK?

Destekleme programı kapsamında; Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik tesislerin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesi, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı, tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar, hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması hibe desteği alacak.

ÜST LİMİTTE BELİRLENDİ

Öte yandan ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje gideri konusunda üst limit konuldu. Yani bazı projelerde belirtilen rakamın üzerine çıkılmayacak. Örneğin küçükbaş ve kanatlı hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlarda 1 milyon TL ve bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları için 3 milyon TL geçilmeyecek.

YATIRIMIN GEREKTİRDİĞİ İNŞAAT ALIMLARINA VE

MAKİNE ALIM GİDERLERİNE DE DESTEK VAR

Diğer taraftan yatırım uygulamalarına ait, inşaat işleri alım giderlerine, makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine de hibe desteği verileceği bildirildi. Bu yatırımların hibe desteğinden faydalanmak isteyenler içinse başvuru süresi başladı. Başvuru süresinin Aralık ayı sonunda biteceği öğrenildi.

BU YATIRIMA İLİMİZDE HİBE VERİLMEYECEK

Bu arada Isparta’nın da içinde bulunduğu birçok ilde yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımlarına hibe desteği sağlanmayacağı bildirildi. Son olarak yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 1 Aralık 2015 olarak belirlendi. Bu tarihe kadar tamamlanamayan projeler yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi kaynakları ile 90 günü aşmamak üzere verilecek süre içinde tamamlanacağı belirtildi.

Bu haber 705 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...