Memur-Sen’den ’29 Ekim’ kutlaması

29 Ekim 2014 16:24

Memur – Sen İl Temsilcisi, Diyanet – Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91’nci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Akçil’in mesajı şöyle: “Cumhuriyet; halkın kendi kendisini idare ettiği rejimin adıdır. 91 yıl önce demokratik rejimine kavuşan milletimizin kendi seçtikleriyle idare edilmesi, çeşitli zaman dilimlerinde sekteye uğradı. Millet egemenliğini hazmedemeyen, milletin demokratik hakkını kullanmasından rahatsız olanlar, bu milletin seçtiği bir başbakanı, bakanları idam etmekten hiç de rahatsız olmadılar.

Millet iradesi, bazen askeri darbelerle, bazen bürokratik oligarşi eliyle gasp edildi. Bunu yapanlar ise her zaman, cumhuriyeti cumhurdan koruduklarını gerekçe gösterdi. TBMM’nin duvarında asılı duran, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözü, aksesuar olmaktan öteyi gitmedi. Anayasadan aldıkları güç ve yetkiyi kullandığını söyleyen demokrasi hazımsızlarına dur demek için, ilk adım geçen yıl yapılan anayasa değişikliği paketiyle atıldı. Milletin temsilcilerinin de anayasa yapabileceği gerçeği ve iradesi sergilendi.

Cumhuriyet rejiminde halk, yönetimin yönelişini tespit eder, temsilcileri aracılığıyla yürütmeyi gerçekleştirir. Bu işleyişin gerçekleşmesi demokrasi ile mümkün olur. Demokrasi yoksa yani halkın iradesinin yönetime yansımasını temin eden bir vasıta bulunmuyorsa, cumhuriyet yalnızca bir slogandan ibaret sanal cumhuriyet olarak kalacaktır. Halkın rejimi adını taşıyan bir rejimde halkın belirleyiciliğinin pratiği mutlaka hayata geçirilmelidir. Bu pratik, özgür seçimlerle belirlenen temsilcilerin halk adına belli süre iş görmesi ve o süre içinde halkın sahip olduğu denetim ve etkileme aygıtlarıyla süreci kontrol altında bulundurabilmesi şeklinde yaşanır. Bunun adı demokrasidir.

Cumhuriyeti faziletli yapan demokrasidir. Halkını belli refah düzeyine kavuşturma, halkını mutlu etme kaygısı taşımayan, yönetimden düşme kaygısı taşıyan bir yönetimi, yönetime gelme ümidi taşıyan bir muhalefeti barındırmayan bir cumhuriyetin geleceğe güvenle bakması mümkün değildir. Cumhuriyetin 91. yılında, cumhuriyetle neticelenen milli mücadele süreci yeniden hatırlanmalı, halkın bu mücadeledeki rolü görülmeli, halkın cumhuriyet yönetiminde dikkate alınmadığı antidemokratik yıllar göz önüne getirilmelidir. Son yıllarda demokratik cumhuriyeti güçlendirecek, halka had bildirmeye, darbelerle cumhuriyeti darbeli hale getirmeye kalkışmaya imkan sağlamayacak sağlamlıkta bir rejim inşa etmeye dönük ciddi adımlar atıldığını memnuniyetle müşaade etmekteyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 91. yılını yaşadığımız Cumhuriyet Bayramını kutluyorum”.

 

Bu haber 703 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...