Cenk Şölen Isparta Tarımını anlattı

31 Ekim 2014 18:51

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Kanal 32 Televizyonunda Onur ÇARKÇI’nın hazırlayıp sunduğu "Tarım Aktüel" programına konuk oldu.

İl Müdürü özetle; "İlk olarak sahip olduğumuz en büyük değerleri olan elma ve gül yetiştiriciliğinin geliştirilmesi konusunda daha fazla neler yapılabilir bunun gayreti içerindeyiz. Şöyle bir slogan geliştirdik “Biz Dünya’nın Gül Türkiye’nin Elma Bahçesiyiz” Gül üretiminde dünyada neredeyse tek otoriteyiz. Dünya gül yağı üretiminin % 72 gibi rakamını karşılıyoruz. Elma da Türkiye’de üretilen dört elmadan birisi Isparta’da üretiliyor. Önemli olan bu durumu kalıcı kılmak, o yönde çalışıyoruz. Dünyaca ünlü başka bir ürünümüz Uluborlu kirazımız var. Aromasıyla, kalitesiyle farklı kiraz üretiliyor. Bu sebeple Avrupa’da Dünya’da tanınıyor. Eğirdir Gölünün uzantısı olan Hoyran gölü kıyıları, Yalvaç ve Senirkent civarında kayısı için uygun bir ortam oluşuyor. Buda orada yetişen kayısının farklı bir aromada olmasını sağlıyor. Bu sebeple hem çiftçilerimiz hem de ihracatçılar tarafından tercih ediliyor.

Isparta meyve dışında sebze içinde ekolojik olarak çok uygun bir yerdedir. Son yıllarda yayla sebzeciliği dediğimiz yetiştiricilik gelişmekte, özellikle Merkez Deregümü Köyünde sebzecilik faaliyeti yürütülmektedir. Aynı şekilde Yalvaç İlçesi Çetince Köyünde de salatalık yetiştiriciliğinde söz sahibi olması için çalışmalar var. Yine Yalvaç ve Şarkikaraağaç İlçelerinde çilek ilk defa deneme mahiyetinde üretimi yapıldı. İlk yıl olmasına rağmen çok büyük rağbet gördü. Aroması farklı olduğu içinde pazar sorunu yaşamadı." dedi.

İl Müdürü Cenk Şölen' in sadece tarım ve hayvancılık sektörüyle alakalı değil, gıda kontrolleri, tarımsal desteklemeler, su ürünleri yetiştiriciliği ve kontrolleri gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dolayısıyla da İl Müdürlüğünün sorumluluk alanındaki tüm çalışmalar hakkında vermiş olduğu bilgiler ilgiyle karşılandı.

Bu haber 681 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...