“İş Kazaları İçin Özel Hat Oluşturacağız”

5 Kasım 2014 14:39

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de son zamanlarda artan iş kazalarına ilişkin BİMER bünyesinde özel bir hat oluşturacaklarını söyledi. Davutoğlu, "Şimdi yeni bir uygulama başlatmayı düşünüyoruz. BİMER Başbakanlığa zaten her an hazır bir iletişim kanalı var. İş kazalarıyla ilgili, herhangi bir iş yerinde bizim işçilere tanıdığımız hakların ihlal edildiği vaki olursa doğrudan şikayet edecekleri özel bir hat oluşturacağız. Doğrudan şikayet edecekler. 'Şurada uygun şartlarda olmayan asansörle taşınmamız istendi' Anında o iş yerini kapatırız. 'Şurada madenin altında bize yemek yedirildi'. Anında tedbir alırız." diye konuştu.

"DENETİM ELEMANINI İŞVERENİN ÇAYINI İÇMESİ HARAMDIR"

Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan Davutoğlu, artan iş kazalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İlk bakanlık ziyaretini Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yaptığını anlatan Davutoğlu, "Orada iş kazalarını ele aldık, asansör kazasının hemen sonrasındaydı. İşveren ve işçi sendikalarıyla toplandık, görüştük. Saatlerce görüştük Çalışma Bakanımızla birlikte. İşveren sendikalarına da işçi sendikalarına da ‘Ne talep ediyorsanız söyleyin devlet olarak bunların hepsini yapacağız, yasal ne düzenleme istiyorsanız, teknik ne teşvik istiyorsanız, yeter ki iş kazaları üzerinden vatandaşlarımızın böylesine katliamvari, cinayetvari olaylarına şahit olmayalım.' Çalışma ve Sosyal Bakanlığı denetimcilerine çok net mesajlar verdim, onlarla da toplandık. Şunu da söyledim, bir denetim elemanının denetim için gittiği yerde işverenin çayını içmesi bile haramdır. Çünkü bana bilgiler geldi, denetim elemanları, işverenin arabalarıyla gidiliyor, yemekler ikram ediliyor. Çayını bile içmesi haramdır, mazur görülemez. Denetim elemanı gidecek ve orada objektif olarak bu denetimleri yapacak." dedi.

"ÖZEL HAT KURULACAK, ANINDA TEDBİR ALINACAK"

Ermenek’teki maden kazasının, yeni yasal düzenlemelerle iş kazalarıyla ilgili büyük bir şura toplantısı hazırlıkları içindeyken yaşandığını söyleyen Davutoğlu, devletin tedbirler aldığını, maden işçilerin haklarını genişlettiklerini, '6 saatten fazla çalışamaz' dediklerini kaydetti. Davutoğlu, "Bu şu demek değildir, buradaki işverenlerimize tekrar sesleniyorum, Bu kural geldiğinde, bu 6 saati etkin kullanmak için maden işçilerini yerin 200-300 metrealtında yemek yeme zorunluluğu getirme demek değildir. Buna kimsenin hakkı yok. Daha ilk gün, maden açıldıktan sonraki ilk günde bu baskı, bu zorunluluk gibi, böyle bir baskı ile karşılaşıldığında bu gayriinsanidir. İnsanlık onuruna aykırıdır. Her türlü adli idari soruşturma yapılacak. Bizim her bir vatandaşımızın canı bize emanettir ama buradan bütün işçilerimize de seslenmek istiyorum. Dün orada ailelerle kucaklaştığımızda sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte, bunları anlattıklarında ve tedbir almamız talep edildiğinde niye dedim şikayet etmediniz, niye bizi haberdar etmediniz, böyle bir olayın varlığından. Daha ilk birkaç günlük, ilk maden açıldığında. Şimdi yeni bir uygulama başlatmayı düşünüyoruz. BİMER Başbakanlığa zaten her an hazır bir iletişim kanalı var. İş kazalarıyla ilgili, herhangi bir iş yerinde bizim işçilere tanıdığımız hakların ihlal edildiği vaki olursa doğrudan şikayet edecekleri özel bir hat oluşturacağız. Doğrudan şikayet edecekler. 'Şurada uygun şartlarda olmayan asansörle taşınmamız istendi' Anında o iş yerini kapatırız. 'Şurada madenin altında bize yemek yedirildi'. Anında tedbir alırız.” dedi.

ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ VAR

Davutoğlu, Isparta’daki kazaya ilişkin de bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi: "Son Akşehir’den Yalvaç’a giden kardeşlerimiz, hanım kardeşlerimiz, elma toplamaya rızık için gidiyor ama hırslı bir nakliyeci diyeyim, taşıyıcı, kendisi şoför olarak vefat etti. İki minibüsü birleştirip 24 kişilik yerine 46 kişiyi koyuyor, bu nasıl hırstır? Ve bu jandarma kontrolünü geçtikten sonra yapılıyor yani devleti aldatıyor, jandarma kontrol ediyor geçtikten sonra değiştiriyor. Burada şunu açık bir şekilde görüyoruz. Nasıl yasal tedbir alırsak alalım, bir zihniyet değişimine de ihtiyaç var, Vatandaşlarımızın kendi haklarını koruma bilincine ihtiyaç var. Bir kez daha buradan bütün vatandaşlarımıza emekçilerimize sesleniyorum, hiçbir yerde size angarya muamelesi yapılamaz, bildirin, bize yardımcı olun ki bu tür teşebbüslere kalkışanlar en başından engellensin. Biz yasal her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Madenlerle ilgili olarak da Enerji Bakanı’nın yeni yasadan doğan bazı sıkıntılar varsa bunları aşacaklarını söylediğini aktaran Davutoğlu, "Çünkü bir çok madenin kapatılma riski söz konusuydu. Bundan sonrada yakından takip edeceğiz. Her türlü tedbiri almaya kararlıyız." diye konuştu.

 

Bu haber 618 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...