“Biz yavaş yavaş üniversite oluyoruz”

5 Kasım 2014 18:32

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi, yabancı öğrenci sayısının artmasıyla birlikte üniversite olmaya başladıklarını bildirdi. Bugün 1500 yabancı öğrenci sayısına ulaştıklarını ifade eden Seydi, “Bizim yapmak istediğimiz bir anlamda beyin göçü. 2020’de üniversiteler öğrenci sıkıntısı yaşacak. Biz önlemimizi şimdiden alıyoruz” dedi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi, günümüz üniversitelerinin durumunu ortaya koydu. 2020’de Türkiye’deki üniversitelerin öğrenci bulmakta sıkıntı yaşayacağını belirten Seydi, gelecekte üniversitelerin kalitesini yabancı öğrencilerin belirleyeceğini ileri sürdü. Bu anlamda SDÜ’de yabancı öğrenci sayısını artırmaya çalıştıklarını bildiren Seydi, şu anda 1500 yabancı öğrencinin üniversitede eğitim aldığını söyledi. Bu rakamı daha da yukarılara çekmeye çalıştıklarını ifade eden Seydi, şunları söyledi;

“YABANCI ÖĞRENCİLERİ ALMAK ZORUNDAYIZ”

“1100 civarında yabancı öğrenci varken şuanda 1500 öğrenciye ulaştık. Yabancı öğrenci birçok açıdan önemli. Üniversite demek sadece ulusal öğrencilerden yer demek değildir. Değişik coğrafyalardan kişilerin olduğu bir yerdir. Dünyaya kendinizi anlatıyorsunuz. Ortadoğu’daki ve bölgedeki sorunlara bölgedeki insanların bakış açışıyla bir çözüm getirilmesini hedefliyoruz. Buraya gelen gençler eğitimden sonra kendi ülkelerine gelecekler. Onların Türkiye ve ülkelerine bakışları önemli yer tutacak. Bir üniversitenin uluslararası skalasında yerini belirleyen noktalardan birisi yabancı öğrenci. Dolayısıyla biz SDÜ’yü dünya klasmanında önemli bir yere getirmek istiyorsak yabancı öğrencileri almak zorundayız.

“YARIN BU ÖĞRENCİLERİ ARAR OLACAĞIZ”

SDÜ’nün 70 bin 400 civarında öğrencisi var. 1500’de yabancı ve değişim öğrencisi var. Yarın biz bu öğrencileri arar olacağız. 2020’den sonra bu kadar kendi öğrencimiz belki üniversitelere gelemeyecek. 194 aktif üniversite şuanda ülkemizde var. Bunların sayısı da artacak. Türkiye’deki öğrencilerin sayısı azalacak ve diğer öğrencilerden pay alacaksınız. Bu mümkün değil. Dolayısıyla dışarıya yöneleceksiniz. Ortadoğu’daki çatışmaların sonrasında ben Türkiye’ye büyük bir öğrenci göçünün olacağını düşünüyorum. Dünyada 7 milyon öğrenci var. Türkiye’nin burada payı çok az. 60 binlerde. Bizim yapmak istediğimiz aslında devletin de vizyonu.

“BİZİM YAPMAK İSTEDİĞİMİZ BİR ANLAMDA BEYİN GÖÇÜ”

Bunlar dışarıdan gelecek ve şehre ayrı hava katacaklar. Bir proje ortaya koyacaksınız bunun bir parçası da Sudanlı, Arnavut, Togo’dan olacak. Bir anlamda bu beyin göçü. Bizim projelerimizi de daha anlamlı yapacak. Daha evrensel bir havaya sokacak. Üniversiteyi tam üniversite kimliğine sokacak. Aynı zamanda markalaşacağız. Tam anlamıyla markalaşmış olmamız lazım. Biz SDÜ’yü anlatırken Isparta’da dememizin yeterli olması lazım. Isparta’yı anlatırken Antalya’yı öne çıkarmamız lazım. Burayı cazibe merkezi haline getirmemiz lazım.

SDÜ’nün 300’e yakın program var. Uluslararası bir öğrenci geldiğinde bizde karşılığını veriyoruz. Son 1 yılda lisansüstü de öğrenci sayımızı 40’lardan 400’e çıkarttık.

“ORTADOĞU, ORTA ASYA VE ORTA AFRİKA’DAN

ÖĞRENCİ GELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Şuanda bizimle sık sık görüşme talebinde bulunanlar var. Libya’dan ciddi anlamda gelmek isteyenler var. YÖK’te kolaylıklar sağladı. Lisans öğrencisi getirmek istiyorlar Türkiye’ye. Bizim bazı birimlerimizde öğrenci talebi olmuyor. Örneğin Fen Edebiyat, Su Ürünleri gibi. Onlara öğrenci gelecek. Bizim hedefimiz 10 bin. Kısa zamanda Ortadoğu, Orta Asya ve Orta Afrika’dan ciddi anlamda Isparta’ya öğrenci geliyor.

“KAMPUSU DAHA CAZİP HALE GETİRMELİYİZ”

Biz yavaş yavaş üniversite oluyoruz. Son 2 yıldır sınıflara girmeye başladığınızda sadece Azerbaycan’dan öğrenci görmüyorsunuz. Togo gibi ülkelerden öğrenciler var. Bunların gelebilmesi için bizim kampusu daha cazip hale getirmemiz lazım. Bu insanların ilk geldiğinde aradığı şey güvenlik. Türkiye’de artık herkes uyandı. Bütün üniversiteler bu işe girişmeye başladı. Ben çok seviniyorum. Bizim SDÜ’yü daha cazip hale getirmemiz lazım. Öğrenci geldiğinde kampusta kalacak yer istiyor. Yaşam merkezi bu işin bir ürünüydü. Öğrenci geldiğinde KYK’nın işlettiği bir mekânımız var diyecektik. Bunu anlattığımızda daha da heyecanlanıyorlar ve Isparta’ya gelmek istiyorlar. Akraba Topluluğu var. Onlar da bir mekân arıyor. Bu sizin imajınız adına çok önemli. Üniversite sürekli seminer ve sempozyumunun verildiği yerlerdir. Geçen gün bir seminer verildi öğrencilerimiz ayakta kalıyor. Kampusu daha cazip hale getirecek yerlere ihtiyacımız var.

“2020’DE ÖĞRENCİ SIKINTISI ÇEKEBİLİRİZ”

Şu haliyle geldiği zaman üniversiteyi çok beğeniyorlar. Bizim gelen hocaları götürecek bir mekânımız yok. Bir insan neden Isparta’ya gelsin? Kaliteli hocalar buraya neden gelsin? Yabancı öğretim elemanına gel dediğinde neden gelsin? Neden gelsine cevap olarak altyapıyı oluşturmamız lazım. 2020 itibariyle Isparta’nın öğrenci potansiyeli ciddi oranda düşebilir.”

Bu haber 1002 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...