“Memurun zararını Memur-Sen karşılasın”

7 Kasım 2014 18:44

TÜİK verilerine göre 2014 Tüketici Fiyat Endeksi aylık %1,90 arttı. Türk Büro-Sen Isparta Şube Başkanı Ahmet Aydemir, enflasyonla ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Memur-Senin hükümetle imzaladığı toplu sözleşme neticesinde; 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisinin ciddi manada ekonomik kayba uğradığını ileri süren Aydemir, “memurun zararını da Memur-Sen karşılasın” dedi.

Aydemir’in açıklaması şöyle: “TÜİK verilerine göre 2014 Tüketici Fiyat Endeksi aylık %1,90 arttı. Yani yılın ilk 10 ayında %8,45 artış gerçekleşti. Enflasyonun bu şekilde artış göstermeye devam etmesi halinde, yıl sonu itibariyle memurların ücret kayıpları 240 TL'ye kadar

çıkacaktır.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan geçtiğimiz günlerde, 2014 yılı ekonomik verilerini revize eden açıklamalarda bulunmuştu.  Bu açıklamalara göre, 2014 yılı için ön görülen %5.3'lük enflasyon tahmini revize edilmiş, %9,4 olarak gerçekleşeceği ve yine büyüme hedefinin tutmayacağı ifade edilmiştir.

Hükümetle 2014 ve 2015 yılı memurların ekonomik ve sosyal haklarını geliştirmek için pazarlık masasına oturan Memur-Sen, 2014 yılı için 123 TL seyyanen zamma razı olmuş, 2015 yılı için ise 3+3 yüzdelik artışın altına imza atmıştır. 2014 yılı için enflasyon farkı da talep etmeyen ve mutabakat metnine böyle bir ifade koydurtmayan malum Konfederasyon, uzun yıllardan bu yana ilk defa memurların enflasyon farkı almasını da engellemiş oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Memurlara enflasyon farkı yada ek bir ücret verilip verilmeyeceği" sorusuna verdiği cevapta; "Biz yetkili Konfederasyon Memur-Sen'le bir mutabakat yaptık. Söz konusu mutabakatı da bütçe vasıtasıyla yasallaştırdık. Bu nedenle ek bir zam veremeyiz" demiştir.

Bilindiği üzere 2014 yılında yapılan Toplu Sözleşme mutabakatı nedeniyle tüm memurlara 123 TL seyyanen artış yapılmıştı. Ancak, Hakim ve Savcılar 123 TL seyyanen artışı almasına rağmen, HSYK seçimleri öncesi Hakim ve Savcılara ek olarak 1155 TL zam yapılmıştı. Bakan işine geldiği zaman mutabakat metnini öne sürüyor ve memurlara ek zam yapılmayacağını söylüyor. Fakat, Hakim ve Savcılara verilen 1155 TL zammı nasıl açıklayacak? Hakim ve Savcılar da devlet memuru değil mi?

YÜZDE 12 EK ZAM İSTİYORUZ

Türkiye Kamu-Sen'in Temmuz ayından bu yana gerçekleşen enflasyonu işaret ederek, ek zam talep etmesi  bu hususta eylemlilik süreci başlatması karşısında, memurların emeğini, alın terini masada bırakıp, iktidara peşkeş çeken Malum Sen sessizliğini sürdürüyor.

Hükümetin Memur-Sen'le yaptığı mutabakat sonucu 2014 yılı için 123 TL seyyanen zammın ortalama memur maaşlarına yansıması %5,2 olmuştur.

Ülkemizde 2014 yılı Haziran ayı ilk altı aylık enflasyon %5,7 olarak gerçekleşmiş böylece Temmuz ayından itibaren memurlar enflasyon altında ücrete mahkum edilmişlerdir. Hükümetin revize ettiği ve %9,4 olarak öngördüğü 2014 yılı enflasyonu yıl sonunda bu şekilde gerçekleşirse, memurların enflasyon karşısındaki kayıpları aylık %4,2'ye yükselecektir.

Yaşanan ekonomik gelişmeler üzerine enflasyon farkı ödenmesi yolundaki tüm girişimlerimiz "Toplu sözleşme hükümlerinin dışına çıkamayız" gerekçesiyle geri çevrildi. Doğalgaza, elektriğe, suya %9 zam yapıldı. Gıda fiyatları son 9 ayda %11 artarken, et ve ekmek %11, ulaşım %20, meyve %38 zamlandı. Ailenin zorunlu harcamaları 9 ay içinde tam 363 lira yükseldi. Memur-Senin hükümetle imzaladığı toplu sözleşme neticesinde; 2,6 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisi ciddi manada ekonomik kayba uğramıştır.

Toplu sözleşmenin dışına çıkamayız diyenler, toplu sözleşme dışında hâkim ve savcıların maaşlarına 1155 TL, akademik personele de 725 ile 835 lira arasında zam yapılmasına karar verdiler. 2013 Ağustos ayından beri ek zam talebimizi dile getiriyoruz. Bir kez daha ifade ediyoruz, kamu çalışanlarının kayıplarının telafisi için % 12 EK ZAM istiyoruz.

Hükümetin memur ve memur emeklilerinin bu kaybını göz ardı ederek, Memur-Sen'le yapmış olduğu Toplu Sözleşme metnine sarılması , yıllardır söyledikleri "Biz memurumuzu enflasyona ezdirmeyiz" sözünün de altında kalmasına sebep olmuştur.

Hükümet memura ve memur emeklilerine enflasyon farkı veya ek ödeme vermem diyor. O zaman geriye Toplu Sözleşme metnine imza atan malum Konfederasyon kalıyor.

Toplam sayıları 4.5 milyona ulaşan memur ve memur emeklilerinin kayıplarını Memur-Sen telafi etmelidir. Bütün memur ve emeklilerini, malum Konfederasyondan haklarının iadesini talep etmeye davet ediyoruz”.

 

Bu haber 923 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...