“Yanlıştan bir an önce dönülsün”

17 Ekim 2012 17:55

Önceki gün; “Atatürk” tartışmasının yaşandığı ve gecenin geç saatlerine kadar devam eden TBMM İçişleri komisyonu dün de yoğun mesaisine devam etti. Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin sona ermesinin ardından bugün maddeler üzerinde görüşmeler esnasında söz alan, Isparta MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz Hükümetin nüfusu 2000’in altındaki Belediyeleri kapatmasına tepki göstererek; Isparta’da kapatılacak Belediyeleri tek tek saydı ve mevcut durum bilgileri ile örnekler verdi. Bir saat’i bulan konuşmasının büyük bölümünde komisyonda yer alan İçişleri Bakanı ve İktidar milletvekillerine seslenen Korkmaz tasarının uygulamada doğuracağı sıkıntıları tek tek anlatarak yanlıştan biran önce dönülmesini istedi.

Milletvekili Korkmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Değerli milletvekilleri, devlet hizmetlerinin bazılarında marjinal maliyet, marjinal fayda hesabı yapılamaz. Çünkü, bazı hizmetler ortadan kaldırıldıktan sonra kıymeti anlaşılabilir. Bu belediyeleri ortadan kaldırdıktan sonra, bugün onların vermiş oldukları hizmeti yarın arayacak, ama maalesef atı alan Üsküdar’ı geçmiş olacak.

Değerli milletvekilleri, 2008’de, 2 binin altındaki belediyeleri kapatırken diyordunuz ki: “Kapatılan belediyeler dolayısıyla meydana çıkacak boşluğu, il özel idareleriyle dolduracağız. Şimdi, il özel idarelerini de kaldırıyorsunuz, ne ile dolduracaksınız bu boşluğu?

Değerli AKP milletvekilleri, on yıldır iktidardasınız. Belediyelerin tüzel kişiliklerini kaldırmada ortaya koyduğunuz “Zarar ediyorlar, borçları boyunu açtı.” cümleleri sizlere bir şey hatırlatıyor mu? Birazcık canınız sıkılacak ama ülkemizin borçlarının, 2002 yılında 220 milyar dolardan bugün 600 milyar dolara çıktığını hatırlatmak istiyorum. Sizler, “Güç bizde biz bu belediyeleri kapatırız.” diyorsunuz. Yarın, bu millet, kendisine söz sırası geldiğinde, “Bu Hükûmet ülkeyi zarara soktu, bunların mevcudiyet nedeni kalmamıştır, ampullerini söndürüp kepenklerini kapatalım.” dese -kimse gücenmesin- kendi düşen ağlamaz. Bugün yaptığınızda yarın size söylenecek bu sözün ne kadar isabetli olduğunu bugünden ikrar etmiş oluyorsunuz. Her zaman söyleme gelir kamu hizmetlerinin etkinliği, verimliliği ve maliyeti düşünüldüğünde yerleşim birimlerinin toplulaştırılması ve optimal nüfus büyüklüğüne ulaşılması önemli hususlardandır. Kapattığınız bazı belediyeler, yol üzerinde olan, ekonomik kapasiteleri büyümeye elverişli yerler ve bu toplulaştırmaya hizmet eden, gelecekte de hizmet edecek olan yerler. Bu yerleri desteklemek yerine bunları kapatıyorsunuz. Kendi ilimden örnek vermek istiyorum. Isparta’nın Yakaafşar, İslamköy, Barla, Gökçehöyük, Pazarköy, Güneykent, Aydoğmuş, İncesu, Büyükgökçeli, Uluğbey, Yassıören, Ayvalıpınar, Kasımlar, Kesme, Göksögüt, Körküler, Kumdanlı, Kuyucak, Özgüney, Sücüllü ve Yukarıkaşıkara…

Mesela, bunlardan Kumdanlı kasabasına bir baktığımız zaman, tarihi son derece eski. 1625 yılında, 36 köyden kurulmuş bir nahiye karşınıza çıkar. Yalvaç, Afyon Senirkent yolu üzerinde kurulmuş, lisesi, sağlık ocağı ve -kasaba merkezinde- onlarca bakkal dükkanı, kahvehaneler vesaire küçük esnaftan oluşan canlı bir merkezi var. Bu kararınız ile, Kumdanlı ve Kumdanlı’ya benzer yerlerin sönmesini sağlıyorsunuz. Ne yaptığınızın çok farkında olmadığınızı ve meseleye son derece yüzeysel ve bütüncül yaklaştığınızı düşünüyoruz. Milliyetçi Hareket Partisinin bugünkü, bundan sonraki çabası, “Basra harap olmadan Basra’yı kurtarma çabasıdır.” Bu, neredeyse maliyet fayda analizinden ibaret dar yaklaşımınızın, sosyal hayatımıza son derece olumsuz etkileri olacaktır”.

 

Bu haber 706 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...