Almanyalı gazeteciler Isparta’yı beğendi

13 Kasım 2014 14:07

Almanya Nürnberg’ten ilimizi ziyarete gelen gazetecileri misafir eden Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, onlara yönelik; “Atasözümüz der ki;  ‘Başımızın üstünde yeriniz var’ Her zaman sizleri ve ailelerinizi Isparta’da misafir ederiz” dedi. Karahan’ın bu çağrısına duyarsız kalmayan Nürnberg Gazeteciler Cemiyet Başkanı Siegfried Zelnhefer; “Biz Almanlarda da biz söz vardır.  ‘Her zaman kalbimizin en güzel yerindesiniz.’ Bizlerde sizleri misafir etmekten mutluluk duyarız” dedi.

Türkiye ve Almanya dostluğu basın mensupları sayesinde ileri bir boyuta taşınıyor. Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan’ın misafiri olarak ilimize gelen Almanya  Nürnberg’li gazeteciler, Türk’lerin misafirperverliğinden hoşnut kaldılar.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin daveti üzerine Türkiye’ye gelen Almanyalı Gazeteciler, Pazartesi günü de Isparta’yı da ziyaret ettiler.

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan’ın misafiri olan yaklaşık 30 yabancı gazeteci Türklerin birçok kültürüne hayran kaldılar. Isparta’nın turizm cenneti Eğirdir’i, Akdeniz Bölgesinin incisi Davraz Kayak Merkezini ve Gülbirlik üretim tesislerini gezen Alman basın mensupları, daha önce hiç böyle doğal güzelliklere sahip turistik mekan görmediklerini dile getirdiler.

AKPINAR’A VE ŞENGÖL’E HAYRAN KALDILAR

Alman misafirlerin ilk durağı şüphesiz Eğirdir oldu. İlk olarak Eğirdir’in seyir terası olarak kabul edilen Akpınar Köy’ünü gezen Alman kafile, burada bol bol hatıra ve manzara fotoğrafı çektirdi. Heyet daha sonra Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ü makamında ziyaret etti. Şengöl’e çeşitli sorular soran Alman gazeteciler, aldıkları cevaplar karşısında Başkan Ömer Şengöl’e hayran kaldıklarını ifade ettiler. Eğirdir Gölü ve hakkında Alman basın mensuplarına bilgiler veren Şengöl, Ispartalıların dahi bilmediği bilgileri paylaştı. Şengöl; ““Eğirdirimiz 7 bin yıllık bir şehirdir. Gölümüz ise 3 milyon yaşında. Dünyada çok az bulunan bir göl özelliğini taşıyan Eğirdir Göl’ü tamamen kaynak suyu ile beslenmektedir. 500 km2 çevresi bulunan Eğirdir Gölü’nde 5 milyon m3 su bulunuyor. Göl, etrafı yüksek dağlarla kaplı ve içinde yüzlerce kaynağı var. Bir çok kavimden sonra 1300’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçen Eğirdir, 1923 yılında Cumhuriyetle, Türkiye Cumhuriyeti’nin küçük bir ilçesi olarak bugünlere gelmiştir. Dünya’da en emniyetli, en güvenli ilçedir. Hiç olmadığında 3 bin komando burayı koruyor. Tarımsal alanda faaliyet gösteren 47 kuruluştan 2 tanesi Eğirdir’de bulunmaktadır. Su Ürünleri Araştırma İstasyonu ve Meyvecilik Araştırma İstasyonu bölgemiz ve ülkemiz için büyük ve önemli kuruluşlardır. 1960’lı yıllara kadar tarımla uğraşılan Eğirdir’de 1960’lı yıllardan sonra çeşitli ülkelerden getirtilen elma türleri ile kendini geliştirmektedir. Türkiye’de her 4 elmadan 1 tanesi Eğirdir’de yetişmektedir. Bundan iyi Şam’da kayısı diye bir sözümüz vardı. Biz bunu şu şekilde değiştirdik. Bundan iyi Eğirdir’in elması” dedi. Başkan Şengöl, 65 yaşında olduğunu, ömrünü Eğirdir’e verdiğini söyleyerek, askerlik için 20 ay hariç hep Eğirdir’de geçirdiğini söyledi.  1977 yılından bu yana siyasetle uğraştığını ve 4. Dönem belediye başkanı olduğunu anlatan Şengöl, “Eğirdir’e geldiğiniz için, ayağınıza ve aklınıza sağlık” dedi. Başkanlık görevine ara verdiğinde ne işle meşgul olduğu sorulan Başkan Şengöl, meyvecilikle uğraştığını söyledi. İyi bir meyve yetiştirici olduğunu iddia eden Başkan Şengöl, elmacılıkta kendisi iyi derecede yetiştirdiğini anlattı. Hediyeleri ile gelen Alman Gazeteciler, Başkan Şengöl tarafından kristal elma ile karşılık buldular.

İKİNCİ DURAK DAVRAZ VE GÜLBİRLİK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç’ın da refakat ettiği Davraz Kayak Merkezi gezisi de ilimiz açısından verimli geçti. Davraz Kayak Merkezini kendi yayın organlarında tanıtacaklarının bilgisini veren Alman basın mensupları, Davraz’ı da ilerleyen dönemlerde aileleriyle birlikte ziyaret etmek istediklerini dile getirdiler. Davraz’dan dönen heyet daha sonra Gülbirlik Genel Müdürlüğünü ve üretim tesislerini ziyaret etti. Gül’ün işlenişini ve çeşitli ürünler haline nasıl getirildiğini soran yabancı basın mensupları aldıkları cevaplar karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Gülbirlik yetkililerinden Gül ve işlenişi hakkında bilgiler alan yabancı basın mensupları bilgileri tek tek not aldı.

KEBAPÇI KADİR’DE ISPARTA LEZZETİ

Isparta Gazeteciler Cemiyet Başkanı Şevket Karahan’ın misafiri olarak ilimize gelen heyet, son olarak ilimizin damak tadının sunulduğu Kebapçı Kadir’de akşam yemeği yedi. Burada ki programa Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Antalya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Mevlüt Yeni, Burdur Gazeteciler Cemiyet Başkanı Adnan Taraşlı katıldı. Eşleriyle birlikte yemeğe katılan Cemiyet Başkanları, gösterdikleri ilgi ve alakadan ötürü yabancı gazetecilerden tam not aldı. Isparta usulü yemeklerin ikram edildiği gecede yine şehrimizi tanıtıcı hediyeler Vali Yardımcısı Faruk Ekiz ve IGC Başkanı Karahan tarafından konuklara takdim edildi.  Alman heyette, Vali Yardımcısı Ekiz’e, Başkan Karahan’a ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç’a, kendi şehirlerini simgeleyen hediyeler sundular.

 

Bu haber 1079 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...