“Tamamen sistemsiz bir şekilde yapılan ulaşım sistemimiz var”

13 Kasım 2014 14:25

SDÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Gençel kentsel dönüşüme üniversitenin hazır olduğunu belirterek yapılması gerekenleri sıraladı. Gencer, ‘’Aslında yapılacak iki şey var; İlki yapı kalitesini kentin kurgusu çerçevesinde artırmak, ikincisi de mekan kalitesini artırmaktır’’ dedi.

SDÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Gençel, ilimizde başlatılan kentsel dönüşüm sürecine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bu süreçte riskten kaçınılması gerektiğini belirten Gencer, oluşan riskli alanları azaltma yöntemine gidilmesi gerektiğini savundu. Şu anda Isparta’da oluşan bir riskin bulunduğuna dikkat çeken Gençel  ‘’Bu riskleri paylaşmamız gerekiyor. Bu binaları biz yaptık, elbirliği ile yaptık. Onun için kamu ve yerel bunları paylaşarak taşın altına elini koymalı’’ dedi.

‘’YAPI KALİTESİ OLDUKÇA DÜŞÜK’’

Öte yandan Isparta’da uyumsuzlukların her boyutta olduğunu ileri süren Gençel şunları söyledi; ‘’Örneğin kentte ulaşımı ele almalıyız. Tamamen sistemsiz şekilde yapılan bir ulaşım sistemimiz var. Yakın zamanda trafik kilitlenecek diye düşünüyorum. Bu anlamda Isparta’da bütünleşik risk haritası hazırlamamız gerekiyor. Çünkü Isparta’da gözlemlediğim kadarıyla yapı kalitesi oldukça düşük.

‘’DÖNÜŞÜM İNSAN MERKEZLİ OLMALI’’

Üniversite olarak biz dönüşüme hazırız. Ama dönüşüm insan merkezli olmalı. Bu kenti başka bir biçime dönüştürebiliriz. Isparta’nın hangi yerlerini yenileyebilirizi ve hangi yerlerinde ne tür stratejiler geliştireceğini belirleyebiliriz. Isparta’da geleceğe dönük kurgumuz mutlaka olmalı. Parsel düzeyinde değil de proje bazında dönüşümler olmalı. Kentin geleceğine yönelik kurgusuyla bu dönüşüm gitmeli. Kurguyu beklersek 3 yıl daha bekleriz denebilir. Bu normal bir şey. Ancak şu anda Isparta çıkmazda diye düşünüyorum. Isparta sıkıştı. Isparta aslında dinamik bir kent. Bir kenarından tutup çorap söküğü gibi getirilebilir. Ama sancı çekiyor. Bu sancıyı azaltmanın yolu genel kurguyu kurduktan sonra kolay.

YAPILACAK İKİ ŞEY VAR

Aslında yapılacak iki şey var; İlki yapı kalitesini kentin kurgusu çerçevesinde artırmak, ikincisi de mekan kalitesini artırmaktır. Isparta’nın yoğun yapılaşmanın olduğu yerlerden biri merkez. Merkezde imar hatlarının toplulaştırılmasının yanı sıra imar hattının transferi var. Yeni gelişme alanları oluşturulmalı ki bu transfer olsun. Binalar çöküntü halinde. İmar hatları transferi çok faydalı olacaktır.’’ 

Bu haber 1103 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...