‘’Davraz Mahallesi dönüşüme uygun değil malikler bir araya gelip evlerini kendi yapsın’’

13 Kasım 2014 14:50

Metro Mühendislik Sahibi Mustafa Özaydın, kentsel dönüşüm sürecine giren Isparta’nın bazı mahallelerinde sıkıntılar bulunduğunu açıkladı. Özelikle Davraz Mahallesi ve Belediyenin yapmış olduğu konutların kat karşılığı vermeye müsait olmadığını ileri süren Özaydın, ‘’Malikler bir araya gelip devletin daire başına verdiği 100 bin TL’yi kullansınlar yeni evler yapsınlar’’ önerisinde bulundu

Metro Mühendislik sahibi Mustafa Özaydın, ilimizin bazı bölgelerinin kentsel dönüşüm için müteahhide uygun olmadığını bazı bölgelerinin de şu anda oturmanın bile mucize olduğunu açıkladı.  İlimizin karma bir yapıya sahip olduğunu ve genel anlamda 1999 yılından önce yapılan binaların riskli olduğu gerçeğini ortaya koyan Özaydın, ilk olarak Davraz Mahallesi’ni ele aldı.

‘’DAVRAZ’IN DURUMU KAT KARŞILIĞI VERMEYE MÜSAİT DEĞİL’’

Davraz Mahallesi’nin imar durumunun kat karşılığı vermeye müsait olmadığını ileri süren Özaydın, ‘’Yerinde 10 daire varsa müteahhit 30 daire üretmeli ki bu işe girsin. Ama arsa durumu buna müsait değil. Malikler bir araya gelip devletin daire başına verdiği 100 bin TL’yi kullansınlar yeni evler yapsınlar. Herkes şey kat karşılığı derse bu süreç uzar. Kredi kullanarak ada bazında toplanıp ihaleye çıkarsınlar. Böyle olursa Türkiye’nin her yerinden en iyi müteahhitler gelir ve yapar. Bir de belediye evlerinde zamanında yapılan binalarda emsal fazlasıyla kullanılmış. Belediye evlerinde bir daireye 3 daire yapamıyorsunuz. O yüzden müteahhide vermeleri çok zor. Onların birleşip kendileri yapmaları gerekiyor’’ dedi.

‘’KAMU BİNALARI İÇİN DEPREM ANALİZİ YAPILDI

AMA KONUTLAR İÇİN YAPILMADI’’

Öte yandan 199 yılından önce inşa edilen konutların sıkıntılı olduğuna işaret eden Özaydın, şöyle devam etti; ‘’Kamu binalar için depreme dayanıklılık analizleri yapıldı. Ancak konutlar için bunlar yapılmadı. Özel konutlarda kendi imkânlarıyla yaptırdı analizler varsa onlar vardır. 1999 öncesi yapılan bütün binalar risk altındadır. Sağlamsa o da tesadüf eseri biraz daha sağlam olabilir. Beton biraz sağlamdır veya biraz geç yıkılacaktır. Sadece beton dökmekle olay bitmiyor. Projeniz sağlam olacak, zemin etüdünüz sağlam olacak.  Birçok etken var. 1999 öncesi bu bilinç yoktu. Düşey taşıyanlar, yatay taşıyanlar sağlam yapılıyordu. 1999 sonrası proje tekniği değişti.

‘’BU İNSANLARIN BOMBANIN ÜZERİNDEN KALKMASI GEREKİYOR’’

Bu yasa çok geç kalmış ve ihtiyaç olan bir reform. Bugüne kadar bu yasanın çoktan çıkmış olması ve bu memlekette bu bombanın üzerinden insanların kalkması gerekiyor. Yıktığımız binaların bugüne kadar ayakta kalması sadece bir mucize. Allah’ın isteği dışında bu binaların ayakta kalmasına akıl ermiyor.’’

Bu haber 1794 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...