“Geleceğimizi diyabetten koruyalım”

14 Kasım 2014 18:44

14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla, Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilimizde çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Diyabet’e halkın dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bugün Iyaş Park Alışveriş Merkezi’nde ücretsiz diyabet taraması yapılacak ve konuyla ilgili ücretsiz afiş broşür dağıtımı yapılarak halka diyabet hakkında bilgi verilecek.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya açıklamasında; “Her yıl olduğu gibi, 14 Kasım’da Diyabet Günü etkinlikleri Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilimizde de gerçekleştirilmektedir. Bu yıl “Diyabet Günü” etkinlikleri kapsamında müdürlüğümüz organizasyonunda halkımızın dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla 14 Kasım 2014 Cuma günü Iyaş Park Alışveriş Merkezi’nde ücretsiz diyabet taraması yapılacak, konuyla ilgili ücretsiz afiş broşür dağıtımı yapılarak halka diyabet hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca şehrin işlek caddelerine konuyla ilgili afişler asılmıştır.

Şeker Hastalığı tıbbi adıyla Diabetes Mellitus ( Diyabet) kan glikoz ( şeker) düzeyinin normalden yüksek seyretmesi ile karakterize kronik bir hastalıktır. Glikoz vücuttaki doku ve organların enerji gereksinimini karşılamak için kullandığı ana maddedir. Ayrıca beyin dokusu yalnızca gikozu kullanabilmektedir.

 “Diyabet ömür boyu süren bir hastalıktır. Pankreastan organımızdan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan diyabet, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. İnsülin besinlerle alınan glikozun hücreye girerek kullanılmasını sağlar. Fazla insülin alımında, uzun süren açlıklarda veya ağır egzersizler yapıldığında ise kan şekeri düşmektedir. İdeal kilo korunarak, insülin vücut ihtiyacını karşılar ve kan şekeri normal seviyede kalır.

Diyabetin başlıca belirtileri; çok yemek yeme, çok su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, görmede bozukluktur. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur

 Ailesinde diyabet öyküsü olanlar, obez kişiler, kalp-damar hastası olanlar, hipertansiyon hastaları, kan yağları yüksek olanlar, düşük veya ölü doğum yapanlar mutlaka bağlı olduğu aile hekimlerine başvurarak gerekli tetkikleri yılda iki kez yaptırmalıdırlar.

Diyabet, dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hızla yayılan hormonal-metabolik hastalıklar arasında yerini almıştır.

Diyabetin önlenmesi ve kontrolünün sağlanabilmesi amacıyla halkımızın Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktiviteyi alışkanlık haline getirmeleri konusunda hassasiyet göstermeleri gerekmektedir.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hedefimiz; Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı kapsamında, tüm halkımıza daha sağlıklı, mutlu ve kaliteli bir yaşama ulaşmalarını sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.

Bu haber 866 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...