ISPARTA TORYUM ZENGİNİ

14 Kasım 2014 18:50

Enerji Bakanlığı’nın Yeni Türkiye Eylem Planı’na göre Türkiye’de tahmini 744 bin ton toryum rezervi bulunuyor. Bu rezervle Türkiye’de dünyada Hindistan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. En önemlisi de sadece Isparta’daki rezerv ülkemizin 100 yıllık elektrik enerjisini karşılayacak düzeyde.

Enerji Bakanlığı’nın Yeni Türkiye Eylem Planı’nda Isparta’daki Toryum rezervine dikkat çekildi. Planda sadece Isparta’daki Toryum rezervi ile Türkiye’nin 100 yıllık elektrik ihtiyacının karşılanabileceğine vurgu yapıldı. Planda Isparta’daki Çanaklı Madeni’nde işlenebilen torit minerali şeklinde 20 bin ton rezerv olduğu ve sadece bu rezervin Türkiye’nin 100 yıl boyunca elektrik enerjisini karşılayabilecek düzeyde olduğu bildirildi. Planda Toryumla beraber atom bombası yapılamayan bir enerji üretileceği ve daha da önemlisi, hızlandırıcı sürümlü toryum yakıtlı sistemlerin nükleer atık problemini de çözmeye imkân sağlayacağı vurgusu yapıldı.

TÜRKİYE VE ISPARTA ENERJİ DEVİ OLABİLİR

Öte yandan Türkiye’nin elinde bulunan Toryum rezervi ile dünyada enerji devi olabileceğine yer verilirken bu konuda Isparta’nın önemine vurgu yapıldı. Planda sadece teknolojiye sahip çıkılması gerektiği ve uluslararası işbirliklerine katılınması gerektiği ifade edildi.

 

Bu haber 1552 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...