“Kredi kartı ile kurbanı tasvip etmiyoruz”

17 Ekim 2012 18:08

İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, dinimizde kurbanlık alacak kadar parası olmayan bir kişinin kurban kesmesinin zorunlu olmadığını belirtti.

Mübarek Kurban Bayramına sadece beş gün kaldı. Bayramın yaklaşması ile birlikte kurban ve kurbanlık işlerinde de belirli bir hareketlenme söz konusu. Ancak, her yıl olduğu gibi bu yılda kurbanlıkların temini konusunda ‘Kredi kartı ile kurbanlık alınır mı?’ sorusu gündeme geldi.

MÜFTÜ AVCI; “KURBAN KESMEDE

ÖNEMLİ OLAN KİŞİNİN TAKVASIDIR”

İslam  Dini’nin her konuda olduğu gibi kurban konusunda da zorlama yapmadığını ifade eden İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı şu bilgileri verdi; “Kurban,  Allah’a yaklaşmak demektir. Dolayısıyla insanlar Allah’ın bir emri olarak kurban keserler. Dolayısıyla, kurban’ın kanı, eti ve benzeri uzuvları değil, kurban kesen insanların takvası,  samimiyeti ve inancı Allah’a ulaşır. Allah katında bu unsurlar önemlidir. Yoksa kişi deve kesmiş, koyun kesmiş önemli değildir. Sonuçta hepsi de kurbandır. Önemli olan takvadır.

“KURBANLIK ALAMAYACAK DURUMDA OLANLAR KESMEYEBİLİR”

Kurbanlık alacak kadar maddi durumu var olan herkese kurban kesmek vaciptir. Ancak, kurbanlık alacak gücü olmayanlara vacip değildir ve onlar kurban kesmek zorunda da değildirler. Dinimizde her konuda olduğu gibi kurban kesme konusunda da asla zorlama yoktur.

“YOKSULA KURBAN KESMEK CAİZDİR”

Kurbanlık alma olayı ise biraz  önce de bahsettiğim gibi Kurban Bayramı yaklaştığında kişinin yanında nakit olarak kurbanlık alacak kadar parası varsa mümkündür. Yani, kişi nakit parayı öder ve kurbanlığını alır. Yoksa, param yok ama ben kredi alayım da öyle kurbanlık alayım veya kredi kartı ile kurbanlık alayım diye bir şey olmaz. Eğer, kişi bu konuda kendisini zorlayıp illa kurban kesiyorsa da o kendi takdirindedir ve caizdir.

“KREDİ KARTI İLE İBADET UYGUN DEĞİL”

Ancak, biz kredi alarak veya kredi kartı ile ibadet yapılmasını İslam Dini açısından uygun bulmuyoruz. Kredi kartıyla ibadet yapılması din samimiyetine ve kurallarına pek uygun bir hareket değil” dedi. 

Bu haber 779 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...