96 ülke ile dış ticaret bağı kurduk

17 Kasım 2014 16:41

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin son verilerine göre Isparta bu yılın ilk 10 ayında 96 ülke ile dış ticaret bağlantısı gerçekleştirdi. Özellikle ekim ayında Isparta, Rusya’ya 1 Milyon 734 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca Isparta sadece ekim ayında 63 ülkeye ihracat gerçekleştirdi.

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yayımladığı verilere göre 1 Ocak/ 31 Ekim tarihleri arasında Isparta 96 ülke ile dış ticaret bağlantısı kurmayı başardı. Ancak Isparta Ekim 2014’te Mısır ve Suriye’ye ihracat gerçekleştiremedi. İsrail ile yapılan ticaret de düşük seviyede kaldı. Libya’ya yönelik ihracat istikrarsız bir grafik çizmeye devam ediyor. Ağustos ve Eylül’de ihracat yapamadığımız Libya ile Ekim Dönemi’nde 1 Milyon 766 Bin Dolar değerinde bağlantı kurduk.

İYİ Kİ MADEN VAR

Öte yandan Isparta’nın ihracatının büyük bir bölümünü Doğaltaş ihracatı oluşturuyor. Ekim 2014’te 6 Milyon 197 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. Fakat Isparta’nın en büyük problemi katma değer. En can alıcı örnek Doğaltaş. Blok mermer ağırlıklı olarak Çin’e gönderiliyor. Değeri ortalama 700 Dolar. Ancak aynı blok işlendikten sonra değeri 1.700 Dolar’a yükseliyor. Isparta her açıdan kaybeden taraf oluyor.

MEYVE YÜKSELİŞTE

Diğer taraftan Isparta’nın dış ticaret gelirinde Ekim Dönemi’nde en dikkat çeken unsur meyve ve sebze oldu: 2 Milyon 280 Bin Dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İklimlendirme Endüstrisi ise Isparta’nın yüz akı olmaya devam ediyor. İhracat geliri 1 Milyon 468 Bin Dolar.

Bu haber 961 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...