Tüm ilçelerde kanser taramalarına başlandı

18 Kasım 2014 18:41

2014 Kasım ayı itibariyle ilçelerde tüm rahim ağzı kanseri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Hastaneleri veya Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılmaya başlanacak.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya; “Kadın kanserleri arasında önemli bir orana sahip olan serviks (rahim ağzı) kanseri için, ülkemizdeki 30-65 yaş arasındaki kadın nüfusunun serviks kanseri tarama programlarının desteklenmesi, HPV (İnsan Papilloma Virüsü) sıklığı ve genotiplerinin ortaya konması için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığının çalışmalarıyla ülke genelindeki tüm Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren serviks kanseri taramalarında ücretsiz HPV numune alımına başlanmıştır.

İlimizde toplam 12 ilçe Toplum Sağlığı Merkezleriyle yapılan yazışmalarla her ilçeden ikişer ebe/hemşire KETEM’ de uygulamalı eğitime alınmıştır. KETEM’ de tamamlanan eğitimlerin sonunda Ekim ayında Müdürlüğümüz Kanser Biriminden ve KETEM’ den oluşturulan ekiple tüm TSM’ ler yerinde ziyaret edilmiştir. Yerinde ziyaretlerde ilçelerde KETEM Birimleri oluşturulabilecek ortamlar ayarlanmış, eksiklikler gözlenerek gerekli notlar alınmıştır. Ayrıca ziyaret öncesi tarama yaş grubundan bayanların davet edilmesi istenerek hazırlanan birimde tekrar eğitimli personele uygulama yaptırılmış, kayıt, saklama ve gönderme işlemleri anlatılmıştır.

İlçelerimiz kendi hedef nüfusuna göre planlama yaparak Kasım 2014 itibariyle tüm rahim ağzı kanseri taramalarını Toplum Sağlığı Merkezleri, İlçe Hastaneleri veya Aile Sağlığı Merkezlerinde yapmaya başlayacaklardır. Her zaman söylediğimiz gibi sağlığınız bizim için önemli! Siz de sağlığınız ve aileniz için;

Kanser tarama programlarına katılarak erken teşhisle hayatınızı kurtarabilirsiniz!” dedi.

                                                                                                     

Bu haber 902 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...