318 bin Çağrının 149 bini gereksiz arama!

18 Kasım 2014 18:46

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, yılın ilk 8 ayında merkeze 318 bine yakın çağrı geldiğini, bunlardan 149 binine yakınının kuyruktayken kapandığını söyledi. Kılıçarslan, ‘’Yani 112’yi tuşluyor, karşısında bant kaydını duyunca telefonu kapatıyor. Tek amaçları var, o da telefonlarını denemek’’ dedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla 2010 yılı Ağustos ayında pilot il ilan edilen Isparta'da, Eğirdir karayolu üzerinde hizmete giren 112 Acil Çağrı Merkezi 38 personeliyle 7 gün 24 saat aralıksız hizmet veriyor. Ambulans, polis, itfaiye ve jandarmayı tek numarada birleştiren 112 Acil Çağrı Merkezi, bir taraftan hayat kurtarırken, diğer taraftan da asılsız ihbar ve gereksiz aramalarla mücadele ediyor. Şaka amaçlı veya profesyonel kurguyla yapılan asılsız çağrılar, vakit kaybının yanı sıra, ciddi bir vakaya ulaşımı da engelleyebiliyor.

‘’112 SİZE DE İHTİYAÇ OLABİLİR’’

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, 112’yi cep telefonlarını denemek, sohbet etmek ve dalga geçmek için tuşlayanlar olduğunu ileri sürdü. Isparta'daki asılsız ihbar ve gereksiz arama oranı Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen, bunun rahatsız edici bir durum olduğunu vurgulayan Kılıçarslan, ‘’Unutmayın, belki bir gün 112 size de ihtiyaç olabilir’’ dedi.

‘’ZAMANLA YARIŞIYORUZ’’

İnsanların hayatlarının da, mallarının da bir telefonun ucunda olduğunu kaydeden Kılıçarslan, 112 Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız çağrılar nedeniyle işlerinin daha da zorlaştığını belirterek, ‘’Her çağrı değerlendiriliyor. Ancak o kadar çok asılsız telefon geliyor ki gerçekten ihtiyacı olanlara veya zor durumda olan insana ulaşma zamanımızda kayıp yaşanıyor. Dalga geçmek için, adres sormak için arayanlar ve daha niceleri mevcut. Burada çalışan personelimiz böyle çağrılara gerekli bilgilendirmeleri ve uyarıları yapıyor. Sonuç olarak bazı durumlar vardır ki vakit çok önemlidir. Burada zamanla yarışıyoruz. 'Olaylara en kısa sürede nasıl ulaşırız' diyerek onun planlamasını yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti bekliyoruz’’ diye konuştu.

‘’149 BİNE YAKIN ÇAĞRI KUYRUKTA KAPANDI’’

Öte yandan 2014'ün ilk 8 ayında 317 bin 386 çağrı aldıklarını, bunlardan 148 bin 674'ünün kuyrukta kapandığını ifade eden Kılıçarslan, ‘’Yani 112'yi tuşluyor, karşısında bant kaydını duyunca telefonu kapatıyorlar. Bunu niçin yapıyorlar? Tek bir amaçları var o da telefonlarını denemek. 2013 yılında bu rakam 156 bin 998'di. Türkiye genelinde asılsız çağrılar yüzde 70 oranındayken Isparta'da bu yüzde 50 civarına geriledi. Gereksiz aramalara gelince. İlk 8 ay 18 bin 602 gereksiz arama kaydedildi. Bu da geçen yıl 30 bin 667 ile sınırlıydı’’ şeklinde konuştu.

 

Bu haber 932 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...