“Müracaat için son günleri beklemeyin”

20 Kasım 2014 15:35

SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, bugüne kadar borç yapılandırması için sadece 3000 kişinin başvuruda bulunduğu belirtti. Durgut, ‘’Bu kadar bilgilendirme yapıyoruz ama durum böyle olunca zoruma gidiyor. Biz insanlara faydalı olmak için çırpınıyoruz’’ dedi.

Genel Sağlık Sigortası, işveren ve işçi prim desteği borçlarını kapsayan yapılandırma Isparta’da beklenildiği gibi gitmiyor. Aradan geçen aylarda yapılan yüzlerce duyuru, borçlu vatandaşları yapılandırmaya çekmeye yetmedi.

‘’2011’DE 10 BİN KİŞİ BAŞVURMUŞTU’’

2011 yılında yapılan yapılandırmada vatandaşların ilgisinin bundan daha fazla olduğunu belirten SGK İl Müdürü Mustafa Durgut, ‘’2011’deki Torba Yasa yapılandırmada 10 bin müracaat olmuştu. Aradan 3 yıl geçti. Bu sürede işveren ve borçlu miktarı arttı. O zaman yapılandırmaya müracaat eden ve ödemeyenler de var. Onlara yeni yasanın biraz daha faydası oldu. Eski borçlarda faiz oranı yükseldiği için anapara az faiz çok olunca faizler iptal, anapara kalıyor. Bugüne taşınmış borçlarda anapara çok faiz az olduğu için vatandaş bunun farkını göremiyor. Benim burada faydam yok diyor. Torba Yasa’da borçların yapılandırılması çıktı ama kamuoyu oluşmuştu. Borcu olanların beklentileri oluştu.  Ama halen bilmeyen vatandaşlarımız var’’ dedi.

‘’YAPTIĞIMIZ TOPLANTILARA 1 KİŞİNİN BİLE KATILDIĞI OLDU’’

Öte yandan yapılandırmanın duyurulması için hiç ayrım yapmadan 11 ilçenin belediye başkanını, kaymakamını, sivil toplum örgütlerini aradığını ifade eden Durgut, ‘’Ayrıca vatandaşın ayağına giderek ilçelerde bilgilendirme toplantıları yaptık. Keçiborlu’da 12, Uluborlu’da 28, Senirkent’te 1, Gelendost’ta 20, Yalvaç’ta 120, Şarkikaraağaç’ta 5, Yenişarbademli’de 3, Aksu’da 23, Sütçüler’de 23 kişi bu bilgilendirme toplantılarına katıldı. Senirkent’e 4 kişiyle gittik. Bir kişi bizi dinlemeye geldi. Yapılandırmanın amacını, faydalarını anlatıyoruz. Elimizde dilekçelerle gittik. Başvuruları da orada alalım dedik. Ama katılım olmadı’’ diye konuştu.

‘’BİZ İNSANLARA FAYDALI OLMAK İÇİN ÇIRPINIYORUZ’’

Diğer taraftan insanlara yardım etmek çırpındıklarını fakat karşılığında insanların buna cevap vermediğini dile getiren Durgut, ‘’Bu kadar bilgilendirme yapıyoruz ama durum böyle olunca zoruma gidiyor. Benim işim bu yapmak zorundayım. Biz insanlara faydalı olmak için çırpınıyoruz. Gittiğimiz yerlerde tek tek anlatıyoruz. Yine açıklamak istiyorum; Genel Sağlık Sigortası 30 Nisan 2015, diğer borçların yapılandırılması için son başvuru tarihi 31 Aralık 2014. Taksit sayıları vatandaşlar için 6, 9, 12, 18 oluyor. Belediyelerin 36, spor kulüplerinin ise 42 eşit taksit oluyor. Taksitler bir ay ödenip, diğer ay ödenmemek şeklinde uygulanıyor. Taksitlendirme sonrasında ilk ödeme diğer borçlar için son tarih 2 Şubat 2015, Gelir Sağlık Sigortası için ise 1 Haziran 2015’’ şeklinde konuştu.

BAŞVURU SAYISI 3000

Bu arada 14 Kasım 2014 tarihi itibariyle başvuru sayısının 3000’i bulduğunu belirten Durgut, ‘’prim borçlularının sayısı 1400’ü geçti. Bu sayıda Genel Sağlık Sigortası dahil değil. Tahakkuk Haciz Servisimizin de 1000’in üzerinde. Yaklaşık şuan ki başvuru 3 bini buldu. Biz her yere bildiriyoruz. İnşallah Ocak’ta karşımıza haberim yoktu diye gelen olmaz.

‘’10 BİN OLMASI GEREKİRKEN 3000’’

Son olarak şu anda Isparta’da 10 bin müracaatın olması gerektiğini ifade eden Durgut, ‘’Verilere baktığımızsa bu sayıyı görebiliyoruz. Borçlular var. Onların borçları yapılandırması gerekiyor. Aralık ayında başvurular hızlanır. İnsanlar son günü bekliyor’’ dedi. 

Bu haber 999 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...