İlaç kullanmayı bilmiyoruz!”

21 Kasım 2014 18:52

15. Bölge Eczacı Odası Başkanı Saygın Garğın, her Türk’ün 15 günde bir 1 kutu ilaç tükettiğini bildirdi. Bu durumun maliyet artışına neden olduğunu ileri süren Garğın, bilinçsiz ilaç kullanımında başı antibiyotik ve ağrı kesecilerin çektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye’nin ilk ilaç raporunu hazırladı. Raporda çarpıcı sonuçlara yer verilirken 15. Bölge Eczacı Odası Başkanı Saygın Garğın da hastaların yarısından fazlasının ilacı doğru şekilde kullanmadığını ileri sürdü. Bu durumun da maliyetleri artırdığına dikkat çeken Garğın, bunun için doğru sağlık politikaları kadar, doktor, eczacı, hasta ve hasta yakını, ilaç sektörü, ilgili meslek örgütlerine kadar herkese akılcı ilaç kullanımı için toplum bilinci oluşturulması gerektiğini belirtti.

BAŞI ANTİBİYOTİK ÇEKİYOR

Maliyetleri arttıran etkenlerde rekoru antibiyotiğin elinde tuttuğunu belirten Garğın, “Akılcı İlaç Kullanımı Eylem Planı’nda düzenlenmiş reçetelerin maliyet analizleri yapıldığında genel maliyetin yüzde 14.1’ini antibiyotikler oluşturuyor. Yine rapora göre her Türk’ün 15 günde bir 1 kutu ilaç kullandığını ortaya koyuyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 2 milyar kutu ilaç tüketiyor. İlaca yılda ödediğimiz para ise 16 milyar 300 milyon lirayı buluyor. Üstelik bunun yüzde 54’ünü ithal ilaca harcıyoruz” dedi.

“TÜKETTİĞİMİZ İLACIN BÜYÜK BÖLÜMÜ İTHAL”

Öte yandan rapora göre tükettiğimiz ilacın önemli bir bölümünün ithal olduğuna değinen Garğın, “Türkiye’de 2008’de ithal ilaca ödediğimiz bedel yüzde 49’unu oluştururken bu oran 2013’de yüzde 54’e ulaştı. Yani yerli ilaç kullanımı son beş yılda 5 puan azalarak yüzde 46’ya geriledi. İthal ilaca 2008’de ödediğimiz bedel 1.7 milyar lira olmuştu. 2013’te bu 2.5 milyar liraya yükseldi. Yerli ilaca harcadığımız para ise aynı sürede 1.1 milyar liradan 850 milyon liraya geriledi” diye konuştu.

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...