“Gülün katkısı 50 milyon TL, elmanın katkısı 500 milyon TL”

21 Kasım 2014 18:56

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, elmanın Isparta için hayati bir önem taşıdığını belirtti. Elmanın güle oranla 10 kat daha fazla girdi sağladığını ifade eden Şölen, “Gül 50 milyon TL girdi sağlarken elma 500 milyon TL girdi sağlıyor. Elmanın ekonomiye katkısı oldukça büyük” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Isparta’nın Türkiye’de en nadide tarım şehirlerinden biri olduğunu savundu. Türkiye’nin birçok ilinde birkaç ürünün bulunduğunu ancak Isparta’da onlarca çeşitten bahsedebileceklerini belirten Şölen, “Bu ürünlerin hepsinde bir marka ve dünya, Türkiye birincilikleri var” dedi.

“ISPARTA DÜNYANIN GÜL BAHÇESİ, TÜRKİYE’NİN ELMA BAHÇESİ”

Isparta’nın en önemli tarım ürünlerinin elma ve gül olduğunu bildiren Şölen, “Isparta; Dünyanın gül bahçesi, Türkiye’nin de elma bahçesi. Son birkaç yılda biz bu sloganı geliştirdik. Isparta daha önce Türkiye’nin gül bahçesi sloganıyla anılıyordu. Dünyanın gül yağı ihtiyacının yüzde 62’si Isparta’dan karşılanıyorsa bu dünyanın gül bahçesi demektir.  Yine Türkiye’deki 4 elmadan birini Isparta üretiyorsa bu da Türkiye’nin elma bahçesi demektir. Elma hasadı şuanda bitmiş durumda. Geçen yıla oranla bu yıl daha yüksek bir hasat gerçekleştirdik. Çiftçilerimiz çok mutlu” diye konuştu.

ELMA GÜLE ORANLA 10 KAT DAHA FAZLA GİRDİ SAĞLIYOR

Öte yandan gül ve elmanın Isparta’ya sağladığı katkıyı da ortaya koyan Şölen, “Gül üretim aşamasında 50 milyon TL girdi sağlıyor. Bunun üretim tesislerini, imalatını ve ihracatını kattığınızda Isparta’ya büyük katkı sağlıyor. Ama en büyük değerimiz ürettiğimiz elmamız. Yaklaşık 700 bin ton elmamızla sadece 500 milyon TL’lik sadece üretim değeri ekonomiye katkı söz konusu. Soğuk hava depolarının çalışması, istihdam vs şeyleri de kattığımızda elmanın ekonomiye katkısı daha da büyük oluyor” şeklinde konuştu.

Bu haber 912 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...