Girişimci adaylarına BAKA vizyonu

18 Ekim 2012 18:14

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Isparta’da üçüncü kez düzeldiği ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin kursiyerleri ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin biraraya geldi. İş hayatında başarılı olmak için farklılık, farkındalık, inovetik ve kendine özgü olunmasının önemine dikkat çeken Engin, bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik olarak gereken her türlü alanda yeralan BAKA’nın, ihracat, istihdam, yatırımlar ve bölgenin tanınırlığını yurtiçi ve yurtdışında artırmak gibi önemli görevleri yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini belirtti.

BAKA’nın Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki kursunda Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI’nın eğitim verdiği 30 girişimci adayı, atölye çalışmasında Genel Sekreter Tuncay ENGİN ile buluştu. Kursiyerlerin eğitimleri ve iş fikirleri konusunda bilgi alan ENGİN, iş hayatında başarılı olmak için girişimci adaylarının farklılık, farkındalık, inovetik ve kendine özgü olmasının önemini anlattı. ENGİN, “Kursu üniversitemizle yapıyoruz, deneyiminden bilimsel potansiyelinden yararlanmak istiyoruz. Bilimsellik olması ve daha profesyonel yaklaşımlar oluşturmak gerekiyor. Çok güzel sonuçlar doğacağını düşünüyoruz” diyerek girişimci adaylarına başarılar diledi.

KALKINMA AJANSININ GÖREVLERİ

BAKA’nın bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik gereken her türlü alanda yeralan kurum olduğunu belirten Genel Sekreteri Tuncay Engin, kalkınma ajansının sadece hibe destekleri sağlayan kurum olmadığını, bunun görevlerinden sadece biri olduğunu vurguladı. Engin, “Kalkınma ajansı, ihracatın ve istihdamın artırmasına katkı sağlayacak çalışmalar yapmak, bölgeye ülke içi veya dışından yatırımcı çekilmesi, bölgenin yatırım potansiyelinin ortaya çıkarılması, sektörel raporlar hazırlanması, arazi ve sanayi envanteri hazırlanması gibi profesyonel çalışmalar yaptı ve yapıyor” dedi.

BAKA’nın yeni ve gelecekte çok büyük katkılar sağlayabilecek kurum olduğunu belirten Engin, “Dinamik yapısı var, elemanları çok iyi yetişmiş dinamik bir yapı. Özerk yapıda Kalkınma Bakanlığı’na dolaylı olarak bağlı. Üniversiteler gibi kendi kararlarını alıyor. Tüzel kendine özgü kuruluş. Merkezi Isparta’da Antalya ve Burdur’da Yatırım Destek Ofisleri var. Çalışmalarını etkileşimli katılımcı olarak valilikler, üniversiteler, belediyeler, ticaret odaları, işadamları dernekleri ile koordineli şekilde sürdürmeye çalışır” diye konuştu.

Yoğun talep alan BAKA’nın ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’nin üçüncüsünün düzenlediğini belirten Genel Sekreter Engin, gelecekte girişimcilere BAKA’nın destek verilmesinin planlandığını da söyledi.

KURUMSAL YAPI GÜÇLÜ

BAKA’nın Isparta, Antalya ve Burdur’da çok sayıda yatırımın önündeki engelleri kaldırdığını ve yeni istihdamlar oluşmasına katkı sağladığını belirten Tuncay Engin, şöyle devam etti: “Kalkınma ajansını bir çok kurumdan öne çıkaran yönetim kurulu, Antalya, Burdur ve Isparta’nın valileri, 3 ilin belediye başkanları, 3 ilin ticaret ve sanayi odası başkanları, 3 ilin il genel meclisi başkanlarından oluşuyor. Yani devleti ve hükümeti temsil eden valiler var. İş dünyasını temsil eden ticaret ve sanayi odası başkanları, halkı temsil eden belediye başkanları ve il genel meclisi başkanları var. Kurumsal yapı güçlü. Dolayısıyla etki alanı da güçlü olabiliyor.”

BAKA ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında imzalanan ‘BAKA ve KOSGEB  İşbirliği ile Yapılacak Olan Girişimcilik Destek Programı’ Protokolü çerçevesinde Antalya, Burdur ve Isparta’da ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ düzenleniyor.

İstihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen 70 saatlik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60’ı kadınlarda da yüzde 70’ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Başarılı bulunan girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.

Bu haber 840 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...