“Emekli kiraya çalışıyor”

29 Kasım 2014 13:11

Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı Abdulkadir Ersal, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcamanın aylıklarının büyük bir kısmına tekabül ettiğini belirtti. Ersal, emeklilerin sağlık, kültür ve eğlence yönündeki harcamalarının ise gelirlerinin yüzde 5’e denk geldiğini bildirdi.

Emekliler Isparta’da zor şartlar altında yaşamını sürdürüyor. Bu durum rakamsal verilere de yansımış durumda. Emeklilerin içinde bulunduğu acı tabloyu verilerle gündeme getiren Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı Abdulkadir Ersal, “Emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yarısına karşılık geliyor. Emeklilerin harcamalarında sağlık yüzde 2,2, eğlence ve kültür yüzde 2,9’luk yer tutuyor” dedi.

EMEKLİLERİ EN ÇOK BARINMA HARCAMALARI ZORLUYOR

Verilere bakıldığında emeklileri en çok barınma ihtiyacı için yaptıkları harcamaların zorladığını bildiren Ersal, “Emekli aylığını hak edene kadar kendi evinin sahibi olamayanlar, emeklilik dönemlerinde büyük zorluk çekiyor. Emekliler kiranın ardından en fazla harcamayı gıda ve alkolsüz içecekler için yapıyor. Bu temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar, emekli aylığının yüzde 24,8'ine karşılık geliyor” dedi.

“ULAŞIM DA EMEKLİYİ SARSIYOR”

Öte yandan 65 yaş üstündeki emeklilerin belediyelerin toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanabilmesine rağmen, bütçede önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Ersal, “Geçimini emekli aylığı ile sağlayanlar ulaştırma için bütçelerinden yüzde 12,9 pay ayırıyor. Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri emekli aylığında yüzde 6,7'lik, giyim ve ayakkabı yüzde 4,3, haberleşme yüzde 3,7, lokanta ve oteller yüzde 3,6 ile sınırlı kalırken, sağlıkta bu oran yüzde 2,2'ye kadar geriliyor. Emekliler, eğitim için de aylıklarından yüzde 1,3'lük pay ayırıyor” şeklinde konuştu.

Bu haber 865 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...