“MERMER İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ISPARTA VE BURDUR’U BÜTÜNLEŞTİREBİLİR”

1 Aralık 2014 18:38

Isparta Valisi Vahdettin Özkan ile Burdur Valisi Hasan Kürklü, karar vericiler olarak Isparta ve Burdur’un tam ortasına kurulması planlanan Mermer İhtisas OSB’ye sıcak bakıyor. Valiler bu OSB’nin hayata geçirilmesiyle birlikte Isparta ve Burdur’un Isparta’nın en önemli ihracat merkezlerinden biri haline geleceğini bildirdi.

Önceki gün bir programa katılmak üzere ilimize gelen Burdur Valisi Hasan Kürklü, Isparta Valisi Vahdettin Özkan ile bir süre görüşme imkânı buldu. Görüşme esnasında gazetemiz muhabiri karar vericiler olarak Valileri bir arada görünce Isparta ve Burdur’un tam ortasına yapılması planlanan Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’yle ilgili düşüncelerini öğrendi.

“ÇOK BİLEŞENLİ BİR DURUM NEDEN OLMASIN”

İlk olarak Vali Vahdettin Özkan görüşlerini aktardı. Mermerin sadece yerel boyutunun bulunmadığını ifade eden Özkan, “Organize Sanayi Bölgelerinin kurulmasıyla ilgili Bakanlık tarafından belirlenen genel bir çerçeve var. Mevcut organize sanayi bölgeleri belli bir doyum noktasına gelmedikten sonra ikinci, üçüncü organize sanayilere çok müsaade edilmiyor. Bizim mülki sınırlarımız içinde var olan OSB’ler belli bir noktaya geldikten sonra diğer OSB bölgelerine yönelik belli bir izin oluyor. Ama ihtisas organize sanayi bölgeleri için değişik bir prosedür işliyor. Bununla ilgili de ortaklaşa olarak konunun sektör temsilcileri, ilgili dernekleri hem de kamu kuruluşları kendi aralarında değerlendirme yapıyorlar. Mermer daha çok katma değer yaratıp ya da burada bir işleme tutulduktan sonra dışarıya verilmesi yönünde bir konsept benimseniyor. Bu arz talep meselesi. Gümrük duvarlarından uluslararası talebe kadar çok bileşenli bir şey var. Sadece yerel boyutu yok. İhtisas organize sanayinin kurulup, işletilmesi tüm bu bileşenlerle ilgili. Bu noktada çalışmalar devam ediyor. Neden olmasın” dedi.

“BİZ BLOK OLARAK ÇIKARIP SATARKEN YURT

DIŞINDA TOZUNU BİLE KULLANIYORLAR”

Burdur Valisi Hasan Kürklü ise Mermer İhtisas OSB’nin iki il için çok öneli olduğu vurgusu yaptı. Bölgede 250’ye yakın mermer ocağı bulunduğuna dikkat çeken Kürklü, “Isparta, Burdur esasında bütünleşmiş durumda. Bu iki ilin gelişmesini ortak değerlendirmek gerekir. Şehirler birbirine çok yakın. Dolayısıyla Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi bizim için çok önemli. 250’ye yakın mermer ocağımız var. Biz bunların çoğundan işlemeden blok olarak alıyoruz. Dolayısıyla bunların işlenmesi, posalardan kaynaklanan çevre kirliliğinin ortadan kaldırılması, mermerimizin tamamının değerlendirilmesi noktasında avantajlar sağlayacak bize. Çalışmalarımız başladı. Bir kısmı Isparta’da olacak. Isparta’dan da görüş alacağız. Zannediyorum Sayın Valimiz bu konuda olumlular. Önümüzdeki dönemde müracaatımızı yapıp çalışmalara başlayacağız. Mermer ülkemizin kaynağı. Bunu en verimli şekilde kullanmak lazım. Yurtdışında tozuna kadar her şeyini kullanıyorlar. Biz bunu doğaya bırakıyoruz maalesef. Müracaatımızı Sanayi Bakanlığı’na ilettikten sonra kamulaştırma çalışmalarına başlayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 1196 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...