Ahşap Ustaları Dünyaca ünlü tabloları 3 boyuta dönüştürüyor

2 Aralık 2014 18:52

Isparta Belediyesi, 5 yıl önce kurulan ve bugün kendi bünyesinde yetiştirdiği 32 usta ile şehrin simgesi gülü ahşapla buluşturan Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesinde, dünyaca ünlü ressamlara ait resimler 3 boyutlu olarak ahşaba işleniyor. Yine Batıkent Mahallesi’nde bulunan Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre Merkezi’nin kapısı da bu atölyede hazırlanıyor. Şehri simgeleyecek olan kelebek, bülbül, arılarında aralarında bulunduğu Isparta gülü de büyük bir tablo halinde 3 boyutlu olarak hazırlanıyor.

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde incelemelerde bulundu. Başkan Günaydın, atölyeyi kurarken belli prensipler oluşturduklarını ve oluşturulan prensiplere ve hedeflere ulaşılmaya başlandığını söyledi. Kaybolan değerlerin geri kazandırılması ve kullanılmasını sağladıklarını dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre Merkezi için yapılan kapı ile dünyaca ünlü ressamlara ait fotoğrafların 3 boyutlu olarak ahşaba aktarılması ile ilgili konularda bilgiler verdi.

GÖKKUBBE’NİN KAPISI80 METREKAREOLACAK

Yılbaşında inşaatının geri kalan kısmı ihale edilecek olan Gökkubbe Fuar Alanı’nın giriş kapısı yine Isparta Belediyesi’nin Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde yapılıyor.8 metreyüksekliğine sahip olacak olan kapı 3 girişli, 4 kanatlı olacak ve10 metreenine sahip. Kapının tarihimizi anlatacağını söyleyen, Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin kullanıldığı kapıda Isparta’yı sembolize eden gül motiflerinin de kullanıldığını aktaran Başkan Günaydın, kapının ağırlıklı olarak sedir ağacından yapıldığını dile getirdi. Kapının yan kanatları kündekari ile orta kanatları ise oymadan yapılacak olan kapıda Türk boyları ve Türk Bayrağı’nın sembolleri işlenecek. Kapının iç kısmında ise Bursa Ulu Camii’ndeki minberde bulunan güneş sistemi işlenecek. Günaydın, “Kapıyı tek bir parmakla açmak mümkün olacak. Bu kapının yapımı takriben 10 ay sürüyor. Kapı, tarihimizi, milli kültürümüzü ve bayrağımızı anlatan bir kapı oluyor” dedi.

FATİH SULTAN MEHMET, BÜYÜK DALGA,

HZ. MERYEM TABLOLARI 3 BOYUTLU OLDU

Dünyaca ünlü ressamların tabloları, Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Atölyesi’nde 3 boyutlu hale getiriliyor. Nakkaş Sinan’ın Gül Koklayan Fatih tablosu, Katsushika Hokusai’nin Büyük Dalga tablosu ile Salvador Dali’nin Hz. Meryem tabloları ahşap üzerine 3 boyutlu olarak işlendi.

Isparta’yı simgeleyen gülün yanı sıra dünyaca ünlü ressamların tablolarının da artık ahşaba üç boyutlu olarak işlendiğini aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu ve benzeri kültürel ve sanatsal değerler önümüzdeki süreçte 30 bin metrekare üzerinde planlamasını yaptıkları yeni bir müzede sergilenmesini hedeflediklerini anlattı. Önemli tabloların üç boyutlu olarak tamamen el işçiliği ile ahşaba işlendiğini dile getiren Günaydın, bundan öncede Picasso’nun Guernica tablosunun 3 boyutlu hale getirildiğini söyledi. Günaydın, “Bu tablolar tamamen el işçiliği ile yapılıyor ve emsali bulunmayacak. Bu eserlerimizi ileride müzede sergilemeyi düşünüyoruz ve değer kazanacak. Biz bu atölyeyi kurarken bunları hayal ediyorduk, bugün ise bu hayalimiz gerçekleşiyor. Bu çalışmalarımızı daha yeni proje ve çalışmalarımızla devam ettireceğiz. Bu atölyemizin hedefi sonsuz olacak ve her zaman daha mükemmelini arayacağız. Bu eserler tarihte önemli bir yer alacaktır” dedi.

3 BOYUTLU GÜL TABLOSU

Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde gül objelerinin ahşaba işlenmesinin yanı sıra şimdi de Isparta’yı simgeleyecek olan aralarında Isparta gülü, bülbüller, kelebek ve arıların da bulunduğu 3 boyutlu bir tablo yapılıyor. 5 yıldan bu yana gül motifli çeşitli ahşap ürünlerin yapımını gerçekleştirdiklerini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, şimdide üst seviyede kelebek, bülbül, arıları Isparta gülü ile buluşturuyor. Günaydın, “Tablonun her bir köşesi ayrı bir heyecan duyulacak şekle geliyor. Isparta’yı temsil edecek, simge olacak bir eserin çalışmasını sürdürüyoruz. Bu tablolar kısa sürede çok önem taşıyacak bir hale gelecek” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 1232 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...