BAKA’dan, ‘Yalvaç Medeniyeti’ ne destek

19 Ekim 2012 17:05

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Isparta’nın Yalvaç İlçesi’nde yerinde inceleme ve tespit çalışması gerçekleştirdi. ‘Yalvaç Medeniyeti; 1 Günde 5000 Yıl’ projesine destek veren BAKA, Yalvaç’ta proje sahibi belediye ile Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın sürdürdüğü çalışmalar hakkında yerinde bilgi aldı, firmaları ziyaret etti. 

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’e Yalvaç ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Tekin Bayram, turizm destinasyonu oluşturmak üzere restorasyon çalışmaları süren 3 mahalledeki tarihi evleri, konakları, keçe evini ve işletmeleri gezdirdi. BAKA’nın ‘1 Günde 5000 Yıllık Tarih’ projesi için verdiği destek için teşekkür eden Belediye Başkanı Bayram, ilçede yıllardır sürdürdükleri iyileştirme ve geliştirme projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Bayram, “Yalvaç medeniyeti hem tarihi, hem de bugünü kapsıyor. Yalvaç hem eşsiz bir tarihi mirası barındırırken hem de ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatacak güzelliklere sahip. Örneğin turistler, kentin yeni restore edilen konaklarında geceleyip sabah tarihi fırınlardan ekmeğini alarak kahvaltı edebilecekler” dedi.

Başkan Bayram, Antalya bölgesinden yapılacak günübirlik ve iki günlük Yalvaç-Pamukkale turlarıyla kente yılda 50 bin turisti çekmeyi hedeflediklerini, hem Roma, hem Selçuklu-Osmanlı, hem de cumhuriyet dönemine ait eserlerin bir arada bulunduğu Yalvaç’ta, Psidia ve Men antik kentlerinin bulunduğunu söyledi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM DESTİNASYONU

Yalvaç Belediyesi, ilçede tarihi evlerin asırlar öncesi haline dönüşmesi için 3 mahallede çalışmalarını sürdürüyor. Sürdürülebilir turizm destinasyon alanı hedeflenen çalışmalarda; konaklama, kültür ve sanatevi mekanları, kent müzesi olacak tarihi binalar aslına uygun restore ediliyor. Öğretmen Mustafa Bilgin Kadınlar Sanatevi, Tıraşzade Konağı, Yemekevi, Hacı Eyüp Evi Pansiyonu’nu gezen Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’dan mali destek alan Prof.Dr. Metin Sözen Keçe Evi’nde de incelemede bulundu. Unutulmak üzere olan keçecilik sanatının tekrar hayat bulduğu keçe evinde, keçeden tablo, terlik, başlık gibi yüzlerce farklı hediyelik eşya üretimi yapılıyor ve keçe evinde üretimin nasıl yapıldığı turistlere uygulamalı aktarılıyor.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, üniversiteye ayrılan eğitim kampusu olacak alan, yakında açılacak kent ormanı, iki tribünlü belediyenin yaptırdığı stadyum ile Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık ve Eğitim Vakfı’nı da ziyaret etti.

İKİ ÖĞÜN YEMEK VE ÖZÜRLÜLER KÖYÜ

Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayram, başkanlığını yaptığı vakfın çalışmaları ve faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Yalvaç’ı tanıtmak, Yalvaçlı ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak, eğitim ve sağlık alanında ilçe halkına destek olmak amacıyla kurulan vakıf, hayırseverlerin bağışlarının yanısıra yurt, gayri menkullerin kiraları, düğün salonu ve kafe işletmelerinden gelir sağlıyor.

İstanbul ve İzmir’de de şubeleri bulunan Yalvaç Güçsüzlere Yardım Sağlık ve Eğitim Vakfı, kurduğu aşevi ile 28 mahallede yaklaşık 300 yardıma muhtaç vatandaşa (86 aileye) her gün iki öğün yemek dağıtıyor. Kuru gıda, kömür ile giyim ve ayakkabı yardımları yapan vakıf, ilçe dışında yüksek öğrenim gören 110 Yalvaçlı öğrenciye de aylık 75’er lira karşılıksız burs veriyor. Vakfın, içinde iş atölyeleri, bireysel eğitim odaları ile çok amaçlı salonu, çalışanlar için kreşi de bulunan Özürlüler Köyü inşa ediyor.

KONFEKSİYON VE YUMURTA ÜRETİMİ

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Yalvaç’ta günlük ortalama 55 bin yumurta üretim kapasitesi bulunan 5 ortaklı Yakut Yumurta Üretim Tesisi’nde de incelemede bulundu. Yemleme ile yumurtaların toplanması otomasyon sistemiyle yapılan, 5 katlı raflı sistemde 60 bin tavuğun bulunduğu Yakut Yumurta, yeni yatırımıyla üretim kapasitesini kısa sürede günlük 300 bin yumurtaya çıkarmayı hedefliyor.

Genel Sekreter Engin, Yalvaçlı işadamlarının ortaklığıyla kurulan Zümra Tekstil Konfeksiyon Atölyesi’nde de incelemede bulundu. İç ve dış piyasada tanınmış Hatemoğlu gibi büyük firmalar için üretim yapılan, ürünlerin büyük kısmı ihraç edilen ve bugün 64 kişinin çalıştığı konfeksiyon atölyesi, günlük 300 kaban ve spor ceket üretimi yapıyor. Yeni üretim hatlarının devreye girmesiyle çalışan sayısını 120 kişiye çıkarmayı hedefleyen atölyenin, ürün çeşidini artırıp fabrikaya dönüşmesi planlanıyor.

Yalvaç’ta sürdürülen çalışmaları memnuniyetle gördüğünü belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, alternatif turizm için çok uygun olan Yalvaç’a turist getirilmesi ve Yalvaç’a yatırım kazandırılması konusunda her türlü desteği BAKA olarak verebileceklerini söyledi.

Bu haber 1007 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...