“Kadınlarımız Cumhuriyet’imizin ilk yıllarında kendilerine verilen tüm hakları sonuna kadar kullanmalıdır”

5 Aralık 2014 16:20

CHP İl Başkanı Vedat Şenol; 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada; kadınların kendilerine verilen hakları sonuna kadar kullanması gerektiğini ifade etti.

Şenol’un açıklaması şöyle: “Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle kadınların iktisadi ve siyasal alana katılmaları yönünde yapılan ilk değişiklik 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme hakkı, 1933′de çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı, 5 Aralık 1934′te de Anayasa’da yapılan bir değişiklikle Türk kadını, milletvekili seçme ve seçilme haklarını kazanmıştır.

Avrupa’da ise kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkı verilmesi 1900’lu yılların başlarına dolayısıyla Birinci Dünya Savaşının çıktığı zamana denk gelmektedir. Tabi bu durum tüm Avrupa ülkelerini kapsamamaktadır. Örneğin Fransa’daki kadınlar 1944 yılında Belçika’daki ve hatta aynı yıl İtalya’daki kadınlar seçim hakkını elde etmişlerdir. Bu durum medeniyetin beşiği olarak nitelendirilen Avrupa’nın bile kadınlara verdiği değer çok açıktır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında, 1926 - 1934 yılları arasında gerçekleştirilen Atatürk Devrimlerinin bir kısmı, kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Bu nedenle Cumhuriyet’imizin kadınlara verdiği değer çok açıktır.

Kadınlarımızın Cumhuriyet’imizin ilk kurulduğu zamandan itibaren bu şekilde haklarla donatılması ve şu anda ülkeyi yöneten iktidarın kadınlara verdiği değer içler acısı durumdadır. Nerede bir kadın hakkını savunmaya kalksa, bir eşitlik konusu açılsa “fıtrata göre eşit değillerdi” lafları ortaya çıkmaya başlıyor. Partimizin kadınlar ile ilgili yaptığı çalışmalar bellidir ve kadınlara verdiğimiz değer Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Hanım şöyle ifade etmektedir: “Kadın ve erkek arasındaki fiziksel farklılıklar, onların çağdaş hukuk önünde hak ve özgürlükler açısından eşit olmalarını engellemez;engellememelidir. Kadını,fiziksel farklılıklar nedeniyle aşağılayan, eve kapatan ve ona “yalnızca anne olacaksın” diyen ve kutsal analık duygusunu bile kafasındaki eşitsizlik anlayışına gerekçe yaratmak için sömüren Cumhurbaşkanı, çağdaş hukukun eşitlik ilkesini tasfiye etmeye çalışmaktadır.

Kadınlarımız Cumhuriyet’imizin ilk yıllarında kendilerine verilen tüm hakları sonuna kadar kullanmalıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu hakların kullanılması için elimizden gelen tüm imkanları sonuna kadar kullanacağımızın sözünü şimdiden veriyoruz”.

Bu haber 969 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...