“Yeniden kanunda bir düzenleme yapılmalı”

5 Aralık 2014 16:25

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, TBMM’de yaptığı konuşmada, Bölge idare mahkemelerinin kurulmasıyla Isparta, Antalya, Burdur ve Afyon’un istinaf merkezi olarak Konya’ya bağlanmasını eleştirdi. Bölgenin adli veri istatistiklerine ve bölgenin coğrafi yapısı ile bu iller arasındaki mesafelere dikkat çekerek; "hem vatandaşa hem de bölgedeki avukatlara açıkça, amiyane bir tabirle, resmen “gâvur eziyeti” yapıyorsunuz" diyerek Adalet Bakanı ve Hükümet yetkililerine seslendi.

TBMM’de 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun teklifinin görüşmeleri esnasında söz alan Korkmaz;  Genel Kurul salonunda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a; “Sayın Bakan, siz de avukatlıktan geldiniz, dolayısıyla avukatların günlük yaşamlarının yoğunluklarını çok iyi biliyorsunuz. Bölgedeki bir avukatın Konya’ya gidip gelmesi duruşma saatlerini de düşünürseniz bir gününün tamamını alıyor, bir günde, birçok davayı takip etmek durumunda kalınıp diğer davalara yetişilemeyince takdir edersiniz ki bu da ciddi hak kayıpları meselesini ortaya çıkarıyor. Sayın Bakanın bölgedeki baroların, avukatların ve vatandaşlarımızın bu haklı talebine soğuk bakmayacağını düşünüyorum ve kendisinden de Isparta’nın istinaf merkezi olarak yeniden kanunda bir düzenleme yapılmasını beklediğimi ifade etmek istiyorum” diyen

Korkmaz’ın konuşması şu şekilde: “Ben, 2576 sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’daki bir maddeye, 2’nci maddeye dikkatinizi çekmek istiyorum.

Bu maddede, bölge idare mahkemelerinin, iş hacmi ve coğrafi konum dikkate alınarak kurulacağı ifade ediliyor. Göller Bölgesi olarak bilinen Isparta ve civarındaki illerin, ne alakaysa, hepsi de istinaf merkezi olarak Konya’ya bağlanmış. Antalya, Isparta, Burdur ve Afyon özellikle, bu 4 ilin bu manada ciddi bir mağduriyet yaşadığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Antalya’nın verilerine baktığımız zaman, idare mahkemelerinde dava sayısı açısından 4’üncü sırada, vergi mahkemelerinde dava sayısı açısından 7’nci sırada, bölge idare mahkemelerine açılan dava sayısı açısından da 5’inci sırada. Dava sayıları bakımından istinaf mahkemesi olarak kurulan merkezlere baktığınız zaman, Ankara, İstanbul, İzmir hariç, Konya, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Samsun illerinden daha fazla Antalya’nın dosyaları. Bir de bunun üzerine, Isparta, Burdur ve Afyon’un dava dosyalarını ilave edersek, görüldüğü gibi, iş hacmi konusunda bölgemizde bir sıkıntı yok.

Coğrafi konuma gelince, hepiniz de biliyorsunuz ki istinaf merkezinin Konya olması, Göller Bölgesi’nde yer alan Antalya başta olmak üzere, Afyon, Isparta ve Burdur’a bir dayatmadır, bir zorlamadır. Isparta, bu bölgenin merkezinde yer alan bir il olarak Antalya ve Afyon’a 1 saat 15 dakika, efendim, Burdur’a da 25 dakika mesafede. Bu bölgede Isparta istinaf merkezi yapılır ise hem Antalya hem Afyon hem de Burdur’un tasvibi de alınmış olacak. Sayın Bakan da burada. Hem bir taraftan “Hükûmetimiz hizmeti vatandaşın ayağına götürüyor.” diyeceksiniz hem de bölgemizin Konya’ya bağlanması dayatmasını yapacaksınız. Antalya-Konya arası, değerli arkadaşlar, dört saat, Afyon üç saat, Isparta ve Burdur da yine üçer saat. Değerli arkadaşlar, hem vatandaşa hem de bölgedeki avukatlara açıkça, amiyane bir tabirle, resmen “gâvur eziyeti” bu.

Sayın Bakan, siz de avukatlıktan geldiniz, dolayısıyla avukatların günlük yaşamlarının yoğunluklarını çok iyi biliyorsunuz. Bölgedeki bir avukatın Konya’ya gidip gelmesi duruşma saatlerini de düşünürseniz bir gününün tamamını alıyor. Avukatlar bir günde, biliyorsunuz, birçok davayı takip etmek durumunda kalabiliyorlar. Dolayısıyla ya ilindeki davalara ya da istinaf merkezi olan Konya’da eğer duruşması varsa ona giremiyor, gidemiyor. Takdir edersiniz ki bu da ciddi hak kayıpları meselesini ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda bir avukat olan, biraz önce söylediğim gibi, Sayın Bakanın bölgedeki baroların, avukatların ve vatandaşlarımızın bu haklı talebine soğuk bakmayacağını düşünüyorum ve kendisinden de Isparta’nın istinaf merkezi olarak yeniden kanunda bir düzenleme yapılmasını beklediğimi ifade etmek istiyorum.

Ayrıca, Isparta Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilimiz Sayın Recep Özel Bey de bir avukattır. Kendisinden de bu konuyla ilgili etkin, etken bir tutum takınmasını beklediğimi ifade ediyorum.

Yine, Sayın Bakan, bu konuyla ilgili Bakanlığınıza geçen yıl bir müracaat da yapılmış. Bu somut sorunu, vatandaşın, baroların, avukatların bu haklı talebini bizlere ulaştıran başta Isparta Barosu Başkanımız Sayın Gökmenoğlu olmak üzere bölgedeki bütün baro yöneticisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Dolayısıyla bu meselenin giderilmesi, ortadan kaldırılması için Bakanlıktan bir adım beklediğimizi ifade ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu haber 993 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...