"Örtü altı üretim sezonunun başlaması sebze ve meyve arzını olumlu etkiledi"

8 Aralık 2014 17:52

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, örtü altı üretim sezonunun başlamasının sebze ve meyve arzını olumlu etkilediğini, bunun da fiyatlara yansıyarak aylık enflasyonun düşük çıkmasına katkı sağladığını bildirdi.

Yazılı açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çandır, verilere göre Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nde kasım ayında tüketici fiyatlarında azalma görüldüğünü belirtti.

Üreticilerin geçen ay mevsimsel etkileri tarım ve gıda fiyatlarına yansıttığını, bu durumun da yine bir tarım ürününün zam şampiyonluğuna neden olduğunu vurgulayan Çandır, örtü altı üretim sezonunun başlamış olmasının sebze ve meyvelerin arzını olumlu yönde etkilediğini, bunun da fiyatların aylık bazda beklenenin altında gerçekleşmesine ve manşet enflasyonun nispeten düşük çıkmasına katkı sağladığını ifade etti.

Batı Akdeniz Bölgesi açısından büyük önem arz eden tarım ve gıda ürünleri sektörlerinde, başta enerji olmak üzere üretim maliyetlerinden oluşan baskının en düşük seviyelere çekilmesini dilediklerini bildiren Çandır, şunları kaydetti:

"Bu amaçla da sektör için kaçınılmaz olan yapısal dönüşüm projelerinin en kısa zamanda uygulanması gerektiğini yineliyoruz. Zira bizler, küresel ölçekte petrol ve emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü ivmeyi gelecek açısından her ne kadar olumlu bir durum olarak değerlendirsek de enflasyonla kalıcı mücadelenin tarımda gerçekleşecek yapısal dönüşüm projeleri kanalıyla yapılabileceğine inanmaktayız."

 

 

Bu haber 838 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...