Kadınlarımız her platformda daha aktif olmalı

8 Aralık 2014 18:09

Kadınların iş ve siyasi yaşamda yeterli sayıda olmadığına dikkat çeken TOBB Isparta KAGİK Başkanı Çağlar, “Kadının bulunduğu her ortamda başarı her zaman en üst sevide olur.”dedi.

TOBB Isparta Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Gözde Çağlar, kadına verilen seçme ve seçilme hakkının 80. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. KAGİK Başkanı Çağlar, 1934 yılında kadına verilen seçme ve seçilme hakkı ile demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımının atıldığına dikkat çekti. Kadınların seçme ve seçilme hakkının verilmesinin Türkiye’de çok önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Çağlar, “20 Mart 1930'da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk olarak kadınlarımız belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı ve 5 Aralık 1934'de Teşkilatı Esasiye Kanunu 10'uncu ve 11'inci maddelerinde yapılan değişiklik ile milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 1 Mart 1935'de ise ilk kadın milletvekilleri TBMM'de yerlerini almışlardır" dedi.

Kadınların toplumsal yaşamda erkeklerle eşit temsil edildiği, ekonomik özgürlüklerini elde ettiği, tüm karar süreçlerinde etkin olarak yer aldığı bir toplumun, çağdaşlığın vazgeçilmez koşulu olduğuna dikkat çeken Çağlar,  “Kadınlar 19. Yüzyılda başlayan haklı mücadeleleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda birçok Avrupa ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkı elde etmiştir.  Atatürk kadınlara seçme ve seçilme hakkını verebilmek için önce onlara verdiği önemi ve değeri göstermiş, gittiği her ortamda, çıktığı her kürsüde kadınlarımıza verdiği önemi dile getirmiştir.”dedi.

Kadınların, ekonomik, siyasi ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükseltilmesi gerektiğine dikkat çeken Çağlar şöyle devam etti:

“Kadınlarımızın sosyal hayatın şekillenmesindeki rolü artık tartışılamayan, yalnız seçme ve seçilme değil diğer haklarından da azami derecede faydalanmalarını istiyoruz. Çünkü kadınlarımız sadece evde değil sosyal yaşamda da büyük etkiye sahiptirler. Özellikle son yıllarda kadınlarımızın ekonomik anlamda başarıları göz ardı edilemez bir gerçek. Kadınlarımızın hem  iş yaşamında hemde  siyasi yaşamda da yeterli sayıya oluşmasını istiyoruz. Ülkemizde kadınlarımızın, siyasi yaşamda yeterince olmadığını  görüyoruz. Eğer kadınlarımız siyasette olursa ülkemizin daha da güçlenmesinin önünde hiçbir engel kalmaz. Çünkü kadının bulunduğu tüm ortamlarda başarının en üst seviyelerde olacağı inancındayız. Kadınlarımızın gerek mecliste gerekse yerel yönetimlerde daha çok temsile sahip olmasını istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle demokrasi adına ülkemizde edinilmiş en büyük kazançlardan biri olan kadınlarımızın seçme ve seçilme hakkını kazanmalarının 80. yıldönümünü kutluyor, saygılar sunuyorum.”

Bu haber 854 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...