Senirkent’te “Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam yürüyüşü”

8 Aralık 2014 18:32

“Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” dolayısıyla Sağlık Bakanlığının belirlediği aktivite programı kapsamında ilimizde her hafta sonu kamu kurumları ile yürüyüş yapılıyor. Bu çerçevede Senirkent ilçesinde de İlçe Toplum Sağlığı Merkezi organizasyonunda yürüyüş düzenlendi.

Konu ile ilgili olarak Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya; “2014 yılı bakanlığımız tarafından “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiştir. Toplumumuzda fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve sağlıklı hayata teşvik etmek amacıyla bakanlığımızın belirlediği aktivite programı kapsamında her hafta sonu belirlenen kamu kurumları ile yürüyüş yapılmaktadır. Bu hafta Senirkent Toplum Sağlığı Merkezi organizasyonunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve halkın katılımı ile Senirkent’te yürüyüş yapılmıştır.

Yaşamın her anında fiziksel aktiviteye yer verilmelidir. Çoğu zaman vakitsizlikten ve uygun ortamın olmayışından yakınarak fiziksel aktivite yapılmamaktadır. Fakat günlük 30 dakika fiziksel aktivite yaparak geleceğimize büyük yatırım yapabiliriz. Fiziksel aktivite alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılmalıdır. Günlük yaşam içerisinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket, fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlığa etkileri; kas ve kemik kütlesini arttırır, akciğerleri geliştirir, kalbin rahat çalışmasını sağlar, beyin ve vücut gücünü arttırır, okul başarısını arttırır, olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir.

Sağlığa olumlu etkilerinden yararlanmak için çocukluk dönemi fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmanın ve bunun devamlılığının sağlanması için en güzel dönemdir. Günde en az 30 dakika tempolu yürüme, bisiklet sürme, ip atlama, dans etme ve hızlı yürüme orta şiddette fiziksel aktivite yapınız.

Sağlıklı egzersiz, yapabilmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenen bireylerin egzersiz için ayrıca vitamin ve mineral gibi besin destek ürünleri kullanımı gerekmemektedir. Egzersiz yapan bireyin diyabet vb. herhangi bir hastalığı varsa hastalığına özgü egzersiz ve beslenme önerilerine dikkat edilmesi gereklidir.

-  Egzersizin vücut ağırlığı kontrolünün sağlanmasında önemli rolü bulunmaktadır, ancak aç karnına egzersiz yapılmamalıdır.

-  Egzersizden yarım saat önceye kadar hafif bir ara öğün tüketilebilir (yaklaşık 150-200 kkal:l su bardağı süt veya ayran. 1 adet meyve)

- Egzersizden hemen önce ana öğün tüketilmesi uygun değildir.

-Egzersiz yaparken, sıvı kaybı fazla olmaktadır. Her 15 dakikada bir en az 1 çay bardağı su tüketilmelidir. Çok sıcak ve nemli havalarda daha fazla sıvı tüketmek gereklidir. İdrar renginin çok açık sarı renkte olması yeterli miktarda sıvı alındığının göstergesidir.

Sağlıklı gelecek için   hareketli olmayı  seçin.  Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle” açıklamasını yaptı.

 

Bu haber 981 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...