‘’Isparta’nın dönüşmesi 25 yılı bulabilir’’

8 Aralık 2014 18:38

Isparta’nın kentsel dönüşüme çok uygun bir kent olduğunu belirten İDS Yapı Denetim Şirket Müdürü Dora Muslu, “Isparta’nın önündeki süreç 25 yıl olabilir. Yeni arsa üretimi konusunda sıkıntılar var. Bu açıdan dönüşüm büyük bir avantaj” dedi.

Isparta’da Gülistan Mahallesi’nde başlayan Kentsel Dönüşüm, şehrin farklı noktalarında devam ediyor. Ancak vatandaşlar en çok ‘benim evim ya da binam da kentsel dönüşüme giriyor mu?” sorusunun yanını merak ediyor. İDS Yapı Denetim Şirket Müdürü Makine Mühendisi Dora Muslu, Kentsel Dönüşümün bir mahalle ya da bir şehri kapsamadığını ve eski her yapıda uygulanabileceğini anlattı. Muslu, “Gerçek anlamda kenti, ili ve ülkeyi dönüştürebilecek bir kanun. Bu kanun da iyi uygulanması gerekiyor” dedi.

DÖNÜŞÜMÜN MÜTEAHHİT ELİYLE OLMASI DAHA DOĞRU

Isparta’nın dönüşüme çok uygun bir kent olduğunu vurgulayan Dora Muslu, “Özellikle 7­8 mahalle çok uygun diyebiliriz. Kentsel dönüşüm konusunda ilimizin önündeki süreç 25 yıl olabilir. Yeni arsa üretimi konusunda sıkıntılar var. Bu açıdan dönüşüm büyük bir avantaj. Şuan için dönüşümün müteahhit eliyle olması daha doğru” ifadelerini kullandı.

KARGAS VE YIĞMA OLAN ESKİ YAPILAR YIKILMA RİSKİ TAŞIYOR

Öte yandan Gülistan Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarının lisanslı müşavir firması olduklarını dile getiren Muslu, “Bu konuda bize başvuruda bulunuyorlar. Biz de süreci götüren firmayız. Biz Gülistan mahallesinde riski yapı testlerine ilk ORMA evleriyle başladık. ORMA evlerinde ciddi anlamda beton sınıfında sıkıntıları gördük. Daha sonra bayındırlık ve sağlık evlerine geçtik. Özellikle sağlık evlerinde beton seviyeleri çok alt seviyelerdeydi. Bayındırlık evlerinde demir sıkıntıydı. Gülistan’da bir 2.4 emsal oluşmuş olması ve bu mahallenin müteahhit yapımına uygun olması çok büyük avantaj. Dönüşüme uygun bir mahalle olarak başladık. Sağlık, bayındırlık ve ORMA evlerinin yıkımı yapıldı. Gülkent Evlerinin yıkımı da başladı. Bayındırlık evleri diğerlerine göre iyi çıktı. Ama diğerlerinde iyi durumlara rastlayamadık. Tüm kargas ve yığma olan eski yapılar yıkılma riski taşıyor olabilirler” şeklinde konuştu.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Diğer taraftan kentsel dönüşüme başvuru noktasında izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi veren Muslu, şunları söyledi: “Yapmamız gereken şey üzerinde bina olan bir yer için lisanslı kuruluşlara başvurmak. Çürük raporundan sonra binaların tahliyesi başlıyor. İlimizin ilçeleri de dahil olmasıyla tamamında kentsel dönüşüm yapabiliriz. Binanın riskli olduğu ve üzerine yeni bir bina yapılmasının istenmesi gerekiyor. Bunu ister müteahhit, ister vatandaş kendi yapsın.

DEVLET HER ŞEYİ DÜŞÜNMÜŞ

Devlet kentsel dönüşüm için destek veriyor. Devletin verdiği kira yardımı 2014 yılı için 480 TL. Bunu 18 ay alabiliyor. Yeni evi tuttuğu evin yeri ve konumu önemli değil. Binasının ne zaman bittiğinin de önemi yok. Devlet her bağımsız bölüm başına da 100 bin TL kredi verebiliyor. 100 bin TL ile de ev yapılabilir. Ayrıca resmi kurum harçlarından da muaf olunuyor.”

 

Bu haber 1064 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...