Eski İl Özel İdare alanı için bu kez Vali’lik devreye girdi

9 Aralık 2014 17:52

İl Özel İdaresi, Belediye'nin Koruma Amaçlı İmar Planı'nın iptali için mahkemeye başvurdu.

Isparta Belediye Başkanlığı Mayıs 2014’de sit alanına yakın olduğunu gerekçe göstererek yıkılıp yeşil alana çevrilen İl Özel İdaresi eski hizmet binası sahasını koruma amaçlı imar planı kapsamına aldı. Valiliğe hiçbir bilgi verilmeden ve görüş alınmadan gerçekleştirilen imar tadilatı belediyenin başına dert oldu.

‘’KÖYLÜNÜN HAKKINI GASP’’ NİTELİĞİ TAŞIYOR İDDİASI

Isparta Valiliği meclis kararıyla turizm ve ticari alan statüsünden koruma amaçlı imar planı kapsamına dahil edilen yeşil alan için Belediye Başkanlığını mahkemeye verdi. Kararın iptali için İdare Mahkemesine 25 Ekim’de iptal davası açan Valilik, itiraz dilekçesinde özel idare varlığının köylerin hizmeti için olduğunu ve yapılan işlemin köylünün hakkını gasp niteliği taşıdığını iddia etti.

BÜYÜK ISPARTA OTELİ ÖRNEĞİ VERİLDİ

Belediye Başkanlığı’nın kentsel sit sınırına daha yakın mesafede bulunan yerleri koruma amaçlı imar planı kapsamına almayıp daha uzak mesafedeki yeşil alanı bu projeye dahil etmesi Valiliğin tepkisini çekti. Zira Sit sınırına daha yakın mesafede bulunan mülkiyeti Isparta Belediye Başkanlığına ait Büyük Isparta Oteli, Ticaret ve Turizm Tesis Alanı olarak belirlenmiş olup burada bir işlem yapılmadı. Özel İdare tüm bu yakın mesafedeki yerler dururken kendi mülkiyetindeki ve sit sınırına daha uzak mesafedeki bir yerin koruma amaçlı imar planına aktarılmasını doğru bulmuyor. Bu nedenle İdare Mahkemesine dava açtı.

SÜREÇ BÖYLE GELİŞTİ

İl Özel İdaresi'ne ait olan ve eski hizmet binasının bulunduğu, 440 ada, 15 pafta, 93 no'lu parsel, mevcut planı ticaret ve turizm alanı iken, Isparta Belediye Meclisinin 9 Mayıs 2014 tarih ve 68 sayılı kararıyla Koruma Amaçlı İmar Planı Hükümleri çerçevesinde Meydan Alanı olarak düzenlenmiştir. Söz konusu Koruma amaçlı İmar planının ilan edilmesine müteakip Özel İdare tarafından, 19 Haziran 2014 tarih, 6404 sayılı yazıyla Belediye Başkanlığına itiraz edilmiştir. Yapılan itiraz, Isparta Belediye Meclisince görüşülmüş ve 8 Ağustos 2014 tarih 147 no'lu kararla itirazın reddine dair karar alınmıştır. Özel İdare, 25 Eylül 2014 tarihinde, kararların iptali için Isparta İdare Mahkemesi nezdinde 20141 897 Esas numaralı iptal davası açılmış olup halen işbu dava inceleme aşamasındadır.

 

Bu haber 986 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...