Milletvekillerinin 2. Üniversite polemiği

9 Aralık 2014 17:53

AK Parti Milletvekili Bilgiç, ikinci üniversite konusunun ciddi bir şekilde tartışılması gerektiğini belirterek, 70 bin nüfuslu üniversitelerin artık yönetilebilir olduğunu düşünmediğini bildirdi. MHP Milletvekili Korkmaz ise ‘’Bu açıklamasını memnuniyetle karşıladım. Ama neden mevcut üniversiteyi ikiye bölüyorsunuz? Yeni bir üniversite açılmasını neden sağlamıyorsunuz?’’ dedi.

AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ile MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz, Isparta’da 2. Üniversite konusunu yeniden gündeme getirdi. Bilgiç mevcut üniversitenin ikiye bölünmesi taraftarı olduğunu açıklarken Korkmaz, ikinci bir üniversitenin kurulmasını istiyor. Önümüzdeki süreçte tartışmaya açılması gereken konuların başında ikinci üniversitenin geldiğini belirten Bilgiç, “Ben önümüzdeki süreçte 70­90 bin nüfuslu üniversitelerin yönetilebilir ve çevrilebilir olduğunu düşünmüyorum. Üniversiteyi mutlak suretle ikiye bölerek, iki üniversitenin de kendi alanların da ihtisaslaşarak büyümelerine yol alacak bir yol haritasını çizmemiz gerekiyor. Burada sivil toplum örgütlerimize kamuoyu yönetimi noktasında ciddi bir görev düşüyor” dedi.

ISPARTA’NIN 2. ÜNİVERSİTEYİ KALKINDIRACAK GÜCÜ VAR

Öte yandan üniversitenin Isparta için ekonomik açıdan da ne kadar öneme sahip olduğunu vurgulayan Milletvekili Bilgiç, SDÜ ile Isparta Belediyesi’nin 2013 yılı bütçelerini karşılaştırdı. Bilgiç, şunları söyledi: “Belediyenin bütçesini yanlış hatırlıyor olabilirim ama 2013 yılında gerçekleşen 120 milyon TL civarında. Üniversitenin 2013 yılındaki gerçekleşen bütçesi 247 milyon, merkezi bütçeden gönderilen ve döner sermaye ile 330 milyonluk bir bütçeye sahip yapı görüyorsunuz. Bu yıl üniversiteye merkezi bütçeden aktardığımız kaynak 290 milyon TL’ye yakındır ve bunun 32 milyonu direkt yatırımla ilgili kaynaktır. Ben inanıyorum ki ikinci üniversiteyi Isparta’nın kaldıracak gücü vardır

ÖĞRENCİLER İÇİN ALTYAPININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİR

İlk milletvekili olduğumdan beri şunu söylüyorum; Bizim Isparta olarak kültürel, sosyal ve fiziki altyapımız bu kadar öğrenciyi barındırmaya, oları kucaklamaya, onların hak etmiş olduğu hizmeti vermeye müsait değildir. Mutlaka barınma sorununu, sportif, kültürel faaliyetlerini halledecek alanlar ile sosyal alanların Isparta’ya kazandırılması gerekiyor. Öğrencileri anneleri ve babaları bizlere emanet gönderiyor. Bu emanete layıkıyla sahip çıkabilmek için mutlaka altyapıları iyileştirmemiz gerekiyor.”

KORKMAZ: ‘’SDÜ’YÜ NİYE İKİYE BÖLELİM? ISPARTA’YA YENİ ÜNİVERSİTE AÇILSIN’’

Diğer taraftan Bilgiç’in ‘’SDÜ’yü ikiye bölelim’’ açıklamasını değerlendiren MHP Milletvekili Nevzat Korkmaz, ‘’Bu açıklamasını memnuniyetle karşıladım. Sonunda Isparta akıllarına gelmiş ama neden mevcut üniversiteyi ikiye bölüyorsunuz? Yeni bir üniversite açılması ve Isparta’ya ikinci üniversite yerleşkesinin yapılmasını neden sağlamıyorsunuz? 2013 Yılında TBMM Başkanlığına verdiğim kanun teklifi ile Isparta’ya Şehr-i Gül Üniversitesi adıyla bir Devlet Üniversitesi kurulmasını tüm Ispartalılar adına istedim, buna ilk karşı çıkanlar AKP Isparta Milletvekilleri olmuştu ve çekinmeden ikinci bir üniversite istemediklerini Isparta kamuoyuna beyan etmişlerdi. Mevcut üniversiteyi ikiye bölmek Isparta’ya hiçbir şey kazandırmaz, Kanun teklifimi yenileyeceğim. Umarım AKP Isparta Milletvekili arkadaşlarımız bu teklifime destek olurlar ya da hep birlikte kanun teklifi verelim. Ama önce istemeyiz deyip şimdi istiyoruz demelerini de samimi bulmuyorum’’ şeklinde konuştu. Önümüzdeki süreçte ikinci üniversite çalışmalarının nasıl şekilleneceği merak konusu oldu.

 

Bu haber 964 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...