Elma hasadında son hafta

19 Ekim 2012 19:01

Isparta’da geçtiğimiz ay başlayan elma hasadında sona gelindi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, elma rekoltesinin geçen yıl 610 bin ton olduğunu belirterek, “Bu yıl rekolteyi geçen yıldan daha fazla olmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin en çok elma üreten ili olan Isparta’da elma hasat dönemi geçtiğimiz Eylül ayında başladı ve bugünlerde hasat bitmek üzere. Ülkede üretilen toplam elmanın 5/1’i Isparta’da üretiliyor. Üretim, hava şartları başta olmak üzere diğer etkenlere bağlı olarak her yıl 500 ila 650 bin ton arasında değişiyor.

“BU YIL ÇİFTÇİYİ VE ELMAYI ETKİLEYEN FAZLA

OLUMSUZLUK YAŞANMADI REKOLTEYİ YÜKSEK BEKLİYORUZ”

Geçen yıl olduğu gibi bu yılki elma üretiminden de umutlu olduklarını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, hasat mevsimi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bilindiği gibi Isparta olarak ülkemizin en çok elmasını biz üretiyoruz. Örneğin, geçen yıl ilimizde 610 bin ton elma üretimi gerçekleşmiştir. Bu yıl da bu rekolte kadar ve hatta üzerinde bir elma üretimi bekliyoruz. Elma üretiminde rekolteyi düşürecek başta olumsuz hava şartları olmak üzere ciddi durumlar yaşanmadı. Geçtiğimiz günlerde yağan dolu elma bahçelerinde kısmi olarak zarar verdi ama bu durum üretimde fazla bir düşüş yaşatacağını sanmıyorum.

Tüm bu durumları göz önüne alarak bu yıl elmada verimin düşmesini beklemiyoruz. En azından geçen yılın aynısı olan  610 bin ton elma rekoltesi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu daha da yüksek olabilir. 

“ELMA HASADININ SONUNA GELİNDİ”

Geçtiğimiz Eylül ayında elma hasadına başlayan çiftçilerimiz, yaklaşık bir aydır hasatlarını yapıyorlar ve bugünlerde hasat işlemi bitecek. Elma hasadının bu ayın sonuna kadar hatta, Kasım ayı ilk haftasına kadar sürmesini bekliyoruz” dedi.

 

 

Bu haber 1274 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...