9 Lübnanlı, Isparta’da keklik avlıyor

16 Aralık 2014 15:55

Türkiye’nin yurtdışı bağlantılı tek avlanma alanı olan Bozanönü’ndeki Tütüncü Avlak Sahası’na Lübnan’dan 6’sı erkek 9 turist keklik avı için geldi. Müjgan Cingöz’ün girişimleriyle ilimizde bulunan Lübnanlı avcılar, avlanma konusunda Türkiye’de yasaklarla karşılaştıklarından yakındılar.

Avlanma turizmi açısından Isparta önemli bir yere sahip. Türkiye’de 3 aktif avlak sahasından biri olan ve Bozanönü’nde hizmet veren yabancı turiste yönelik tek avlanma yeri Tütüncü Avlak Sahası, yurtdışından konuklarını ağırlıyor. Son olarak ITSO Turizm Komite Başkanı ve Enterofis Tercümanlık ve Danışmanlık Merkezi sahibi Müjgan Cingöz’ün girişimleriyle 6’sı erkek 9 turist keklik avı için hafta sonunda Isparta’ya geldi.1286 hektaralanda doğaya salınan keklikleri avlayan Lübnanlılar, Türkiye’de avlanma konusunda yabancılara konulan yasaklardan şikayetçiler.

YABANİ HAYVAN ÜRETMEK İÇİN BAŞVURU YAPTIK

Tütüncü Avlak Sahası İşletmecisi Kemal Tütüncü, ülkemizde aktif olarak çalışan 3 avlak sahasının bulunduğunu belirterek, üretim yapmadıklarını ve üretim merkezlerinden avlanılmak için aldıkları hayvanları doğaya salarak hizmet verdiklerini bildirdi. Üretim için yabani hayvan üretim belgesi olması gerektiğini ifade eden Tütüncü, “İznimiz için başvuru yaptık, bahar aylarında ruhsatımızı bekliyoruz” dedi.

TEK SEFERDE 6 BİN DOLAR BIRAKTILAR

Avlanma için Türkiye’den Antalya bölgesi ve yurtdışından da ağırlıklı Lübnan’dan turistleri ağırladıklarını dile getiren Tütüncü, “Anadolu Safari Şirketi, bize avcı yönlendiriyor. Onlarla birlikte çalışıyoruz.Isparta turizmi için çok önemli. Çünkü Dubai, FAS, Filistin ve Beyrut’tan geliyorlar. Gelenler de varlıklı insanlar. Bir önceki gelen grubunun AVM’de tek seferde 6 bin dolarlık kıyafet aldıklarını duydum. Isparta ekonomisine de katkı sağlıyorlar. Son gelen grup 9 kişi. 6’sı erkek 3’ü bayan. Lübnan Beyrut’tan geldiler. Isparta’da otelde kalıyorlar” şeklinde konuştu.

SİLAH BİLE GETİRİRKEN SORUN YAŞIYORLAR

Öte yandan yabancı avcılar için ülkemizde birçok yasağın bulunduğunu anlatan Tütüncü şunları söyledi: “Diğer ülkelerde silah serbest bizde serbest değil. Ayrıca diğer ülkelerde limit yok bizde limit var. gelen avcılarımız domuz avlamak istiyorlar. Biz lisanslarımızı domuz avı olarak çıkartmadığımız için avlatamıyoruz. Önlerinden tavşan kaçıyor neredeyse vurmasınlar diye biz atlıyoruz önlerine. Ülkemizde kurallar çok katı. Türkiye’de silah kiralama gibi bir şansımız yok. silah kiralayabilsek 10 kat daha fazla avcı geliyor. Örneğin Beyrut’tan uçağa silahını koyuyor. Buraya gelene kadar 50 yerde kontrolden geçiyor. Ayrıca fişek getiremiyor. Bizde 22 lira olan fişeği kendi ülkelerinde 11 liraya alıyorlarmış. Dolayısıyla kendi ülkesinden getirmek istiyor ama getiremiyorlar. Ayrıca biz onlara fişek de satamıyoruz. Kıbrıs’tan 50 kişilik grup gelmek istiyor ama silah veremiyoruz. Prosedür çok fazla.

TÜRKİYE’NİN AV TURİZMİ GELİRİ ÇOK DÜŞÜK

Türkiye’nin av turizminden geliri 20-25 milyon dolar.  ABD’nin 2013 yılında 66 milyar dolar, İspanya’nın 6 milyar dolar. Afrika’nın bile 500 milyon dolar. Bizimkisi çok düşük. Bunun gerçekten bir sektör olması gerekiyor.”

FARKLI KUŞLAR DA AVLANMAK İSTİYORUZ

Lübnanlı avcılar ise Türkiye’de sadece keklik avlanabildiklerini belirterek, diğer hayvanlara da izin verilmesini istediler. Lübnanlılar, “Hükümetin değişik kuşlar için de izin vermesi gerekiyor. Arjantin başta olmak üzere safari turizm ve bu şekilde hizmet veren firmalar var. İnternette araştırma yaparken Antalya’daki safari turizm firmasından Osman Kındır beyle görüştük. Onla iletişime geçtik ve Isparta’yı tercih ettik. Isparta’nın havası çok güzel ve insanları çok iyi. 3 gündür buradayız. 2 gün sonra döneceğiz” şeklinde konuştular

YABANCI AVCILARA HİZMET VERECEK ÇALIŞMALAR YAPILMALI

ITSO Turizm Komite Başkanı ve Enterofis Tercümanlık ve Danışmanlık Merkezi sahibi Müjgan Cingöz ise Isparta’da keklik avının yapılmasının turizm açısından önemine vurgu yaptı. Cingöz, “4 avlanma merkezi var ama en büyük merkez Isparta’daki Kemal Tütüncü beyin sahip olduğu avlak. Isparta’da kültür turizmi yapmaya çalışıyoruz ama rakiplerimiz çok fazla. Ama avcılık adına rakibimiz çok az. Bu yüzden ilimizde avcılığı daha çok canlandırmamız gerekiyor. Bürokratik olarak da çalışmalar yaparak yabancı avcılara hizmet vermeliyiz. Isparta ekonomisine bu şekilde katkı verecekleri için onlara yönelik çalışmalar yapılmalı.

 

Bu haber 1031 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...