Gönen’de “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü”

18 Aralık 2014 16:27

Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gönen Toplum Sağlığı Merkezi organizasyonunda Gönen ilçesi tüm kamu kurum ve kuruluşları ile “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Yürüyüşü” yapıldı.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya açıklamasında; “2014 yılı bakanlığımız tarafından “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiştir. Toplumumuzda fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve sağlıklı hayata teşvik etmek amacıyla bakanlığımızın belirlediği aktivite programı kapsamında her hafta sonu belirlenen kamu kurumları ile yürüyüş yapılmaktadır. Bu hafta 13 Aralık 2014 Cumartesi günü Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gönen Toplum Sağlığı Merkezi organizasyonunda Gönen ilçesi tüm kamu kurum ve kuruluşları ile yürüyüş yapılmıştır.

Yaşamın her anında fiziksel aktiviteye yer verilmelidir. Çoğu zaman vakitsizlikten ve uygun ortamın olmayışından yakınarak fiziksel aktivite yapılmamaktadır. Fakat günlük 30 dakika fiziksel aktivite yaparak geleceğimize büyük yatırım yapabiliriz. Fiziksel aktivite alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılmalıdır. İlkokul çocuklarına sevdikleri aktiviteleri yaptırarak eğlenceli vakit geçirmesi, yeni arkadaşlar edinerek sosyalleşmesi ve bu aktivitelerin düzenli olması sağlanabilir.

Fiziksel aktivite; günlük yaşam içerisinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket, fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlığa etkileri; kas ve kemik kütlesini arttırır, akciğerleri geliştirir, kalbin rahat çalışmasını sağlar, beyin ve vücut gücünü arttırır, okul başarısını arttırır, olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir.

Sağlığa olumlu etkilerinden yararlanmak için çocukluk dönemi fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmanın ve bunun devamlılığının sağlanması için en güzel dönemdir. Orta şiddette fiziksel aktiviteler çocuklar için en uygun fiziksel aktivitedir. Tempolu yürüme, bisiklet sürme, ip atlama, dans etme ve hızlı yürüme orta şiddette fiziksel aktivitelerdendir. Günde en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapınız.

Çocukluk döneminde kazanılması gereken diğer alışkanlık ise sağlıklı beslenme alışkanlığıdır. Sağlıklı beslenme, büyüme ve gelişmenin temelini oluşturur. Sağlığı korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda uygun zamanlarda alma beslenme olarak tanımlanmaktadır. Besin öğeleri içeriğine göre besinler 4 grupta (süt grubu, et-yumurta-kurubaklagil grubu, sebze-meyve grubu, ekmek-tahıl grubu)  toplanmaktadır. Güne kahvaltıyla başlayıp öğünlerde, 4 besin grubuna da yer vererek sağlığı olumlu katkıda bulunulur.

Sağlıklı gelecek için öğünlerde yeterli-dengeli beslenmeli ve günde en az yarım saat fiziksel aktivite yapılmalıdır” dedi.                                                                                    

 

Bu haber 894 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...