Markalaşma ve ihracatta büyük imkân geliyor

18 Aralık 2014 16:52

KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2015 yılında hayata geçirilmesi planlanan KOBİ Proje ile işletmelere büyük imkânlar tanınacağını duyurdu. Yıldırım, KOBİ Proje ile devletin, işletmelere markalaşma ve ihracat alanında büyük hibe destekler sağlayacağını bildirdi.

Öte yandan Isparta’da kabuğunu kıramayan onlarca işletme bulunduğunu ve çoğu işletmenin ürettiği ürünün yurt dışında rahatlıkla satılabileceği vurgusu yapan Yıldırım, “Örneğin kozmetik sektörü. Rosense markası çıktı ama bunun devamı gelmedi. Marka; Emek, yatırım, kalite ve süreklilik ister” dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Yurdun Yıldırım, 2015 yılında hayata geçirilmesi planlanan KOBİ Proje’nin detaylarını aktardı. Özellikle Isparta gibi illeri kapsayan KOBİ Proje’nin ilimize can suyu vereceğini bildiren Yıldırım, bu projenin daha önce hayata geçirildiğini ancak suiistimal edildiğini bildirdi. O yüzden bu programın daha önce askıya alındığını fakat Şimdi yeni bir yüzle ve kurguyla daha etkin şekilde yürürlüğe konulacağını ifade eden Yıldırım, “2015’te inşallah KOBİ Projeyi göreceğiz” dedi.

“ISPARTALI DEVLET DESTEĞİYLE YENİ

ŞEYLER YAPILABİLİNECEĞİNİN FARKINA VARDI”

Girişimcilik yönünde Isparta’da bir farkındalık oluşturduklarını ve Isparta’da girişimcilerin devlet destekleriyle yeni bir şeyler yapabileceklerini ve yeni atılımlar yapabileceklerini hissettiğini dile getiren Yıldırım, “Mevcut veritabanımızda KOSGEB’e kayıtlı işletme sayısı 5000. Ama il genelinde 18 bin civarında işletme var. Bizim ulaştığımız sayı Türkiye ortalamasının üstünde. Ama biz hepsini desteklerden yararlandıramıyoruz. Kendileri isterse yararlanabiliyorlar. Gelişeceğini düşündüğümüz, Isparta ve Türkiye için marka değeri olabilecek projelere KOBİ Proje’den bahsedeceğiz. Proje çağrısı ilan edilirse hem markalaşma hem de ihracat odaklı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“KOZMETİK ALANINDA ROSENSE

MARKASI ÇIKTI AMA DEVAMI GELMEDİ”

Öte yandan Isparta’da markalaşabileceğini düşündükleri çok işletme olduğunu belirten yıldırım, “Ama benim düşüncem Isparta iyi olduğu konularda öne çıkmalı. Örneğin kozmetik sektörü. Kozmetik sektörün gelişme potansiyelinin olduğunu ve markalaşabileceğini görüyoruz. Rosense markası çıktı ama bunun devamı gelmedi. Marka emek, yatırım, kalite ve süreklilik ister. Kalitesini gördüğümüz işletmeler var. Ama bunlar henüz markalaşamadı. Markalaşmanın çok faydası var. Biz görüyoruz işletme içeriğini 1 liraya üretiyor. Başka bir pazarlama firması onun üzerinden marka oluşturmuş 65 TL’ye satıyor. Müthiş bir kar oranı. Bunu ben Denizli’de görmüştüm. 6 liraya mal edilen tişörtü İngiltere’ye gönderiyor. İngiltere firması o tişörtü 60 Avroya satıyor. Markalaşmanın en büyük katkısı bu. Kozmetikte potansiyel var. Isparta’daki firmalarımız kozmetik alanında hem kaliteyi yakalıyorlar hem de her istenen ürünü üretme potansiyelleri var. Bunların markalaşabileceğini düşünüyoruz. Bu yönde de çaba harcayacağız” şeklinde konuştu.

“GENÇLİK ENERJİSİNDEN FAYDALANAMIYORUZ”

Diğer taraftan Isparta’da ağaç sektörünün geçmişinin de çok eski olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bu konuda da çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Mobilyacılarla ciddi toplantılar yaptık ama devamı gelmedi. Sonuçta talebin onlardan gelmesi lazım. Gençlik enerjisi denilen bir şey var. İşletmelerimiz ikinci nesle işletmeyi aktaramadıysa gençlik enerjisinden istifade edemiyor. Mutlaka zamanında işletme sahipleri güzel işler yapmıştır ama ikinci nesle aktaramadılarsa devamı gelmiyor. Mevcut işletmelerin devamı için işbirlikleri yapılabilir. Markalaşma mobilyacılıkta olabilir. Şuan mevcut birkaç marka var. Bunlara yenileri eklenebilir. Sağlık sektörü Isparta’da çok önemli. Sağlık sektörünü destekleyici ürünler üretilebilir” dedi.

 

 

Bu haber 917 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...