Kızıldağ Milli Parkı’nda “Çam Kese Böceği” mücadelesi

22 Aralık 2014 16:33

Şarkîkaraağaç İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme birliği personeli Çam Kese Böceği mücadelesi başlattı.

Çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese Böcekleri, Kızıldağ Milli Parkı’nı tehdit ediyor.

Bir kelebek türü olan tırtılların Kızıldağ Milli Parkı ve çevresindeki ormanlarda bulunan çam ağaçlarında hızla yayıldığını belirten Şarkikaraağaç İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş, konuyla ilgili olarak İlçe Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği personeli ile birlikte Çam Kese Böceği mücadelesi başlattı.

Son zamanlarda Kızıldağ Milli Parkında çevre gezilerinde ormanlardaki çam ağaçlarında çok sayıda bu böcekten gördüğünü belirterek, 'Çamların görüntüsü gerçekten çok kötü. Bu zararlının çamın büyümesini engellediğini biliniyor.

Kızıldağ Milli Parkı 1. Derece mutlak korumada olduğundan dolayı biyolojik ilaçlama yapılamıyor. Bu sebeple her geçen gün Kızıldağ Milli Parkını tehtit eden Çam Kese Böceği giderek Milli Parka yayılmaya başladı.

ZARARI NEDİR?

Çam kese böceği ağaçlarda kötü bir görüntüye neden oluyor. Yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırlıyor.

Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner.

MÜCADELESİ:

Çam kese böceği ile mücadele yöntemleri, entegre mücadele ve biyolojik mücadele olmak üzere iki şekilde yürütülüyor. Bu yöntemlerin uygulamaları ise şöyle oluyor:

Mekaniksel savaş: Keseleri ağaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarını toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çıkarıp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içersine petrol dökmek suretiyle öldürmek şeklinde uygulanır.

Kimyasal savaş: Çam kese böceği ile mücadelede en uygun zaman tırtılların l. ve 2. stadlarda, çok küçük ve korumasız olduğu, parazit ve yırtıcıların ise henüz doğada bulunmadığı evrede yapılan ilaçlama kesin netice vermektedir. İlaçlama, yağışsız, açık mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapılmalıdır. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir.

Biyolojik savaş: Bu yöntem, gerek yapay olarak üretilen gerekse doğada mevcut organizmaların korunması şekliyle çoğaltılan canlılardan yararlanarak, zararlı böceklerin populasyonunu azaltmak ve onları zararsız halde baskı altında tutabilmek yöntemidir.

Kimyasal mücadelenin en büyük sakıncası çoğu zaman faydalı böceklerin de yok edilmesidir.

KAYMAKAMLIK MÜCADELE BAŞLATTI

Şarkîkaraağaç İlçe Kaymakamı Abdullah Akdaş Köylere Hizmet Götürme Personeli ile birlikte başlattığı mücadele kapsamında Çam Kese Böcekleri bir bir bulundukları yerden kesilerek etkisiz hale getiriliyor. Her geçen gün Kızıldağ Milli Parkı için tehlike arz eden Çam Kese Böcekleri Milli Parklar kanununa göre 1. derece mutlak koruma olduğu için ilaçlama yapılamıyor. Kaymakam Abdullah Akdaş ise göz göre göre Kızıldağ Milli Parkımızı bu durumdan kurtarmak için kısıtlı imkanlar çerçevesinde mücadele ediyor. 

 

Bu haber 870 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...