Meyve tasniflemede seri makine üretimi

22 Aralık 2014 16:36

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi MDP mali kaynak aktardığı proje ile çiftçinin teknik ziraata geçişi hızlandırıldı. Yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olan yeni ürünler imal edildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Kontrollü Tasarım ve İmalat (CAD- CAM) Merkezi’nde proje yapıldı. Tam Otomatik Elma Boylama Makinesi tasarım ve prototipi oluşturuldu. Projeyle meyve yükleme ve yıkama, meyvelerin bant girişi, kurutma, görüntü işleme, sınıflandırma ünitelerinden oluşan modüler bir sistem tasarlanıp prototip imalatı gerçekleştirilmiştir. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın destek sağladığı proje ile seri imalat altyapısı tamamlandı. Fiili üretim bandı oluşturuldu. Yılda 3 adet Tam Otomatik Elma Boylama Makinesi imalatı gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir köşesine hizmet verebilecek yapı oluşturuldu.

Azerbaycan - Özbekistan - Kırgızistan - Kazakistan - İran - Kosova’ya Tam Otomatik Elma Boylama Makinesi ve diğer ürünler ihraç edilmeye başlandı. Tüm ürünlerde tam otomasyon sağlandı. İlaç makinesi, traktör arkası forklift, römork, ot biçme makinesi imalatı arttı. Lazer Kesim için yatırım planlaması yapıldı. Plastik Kasa Yıkama Makinesi için proje hazırlandı. BAKA projesi ile bin m²’lik yeni bir atölye kazanıldı. İstihdam 22’den 32 kişiye yükseldi. Şimdi kişiye özgü özel tasarım ve imalat yapılabiliyor. BAKA’nın açtığı vizyon ile birlikte şirket 2014’te 1.5 milyon TL bütçeli yeni yatırımlar yapacak.

İHRACATI HIZLANDIRAN İLERİ TEKNOLOJİ

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) 2011 Yılı Mali Destek Programı’ndan destek alan proje ile çiftçinin teknik ziraata geçişi hızlandırıldı. Yüzde 100 Türk mühendislerinin eseri olan yeni ürünler imal edilirken, ‘tam otomatik elma boylama makinesi imalatı’ gerçekleştirildi. İlaçlama için Fırtına Serisi üretildi.

Ürünler, iç piyasanın yanı sıra İran, Kosova, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’a da sunuldu. Gençgüçsan Tarım Aletleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçükköse, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projenin hayata geçirilmesiyle firmanın tüm imalat süreçlerini hızlandırdıklarını söyledi. Yeni rotalarının ‘Plastik Kasa Yıkama ve Lazer Kesimi’ yatırımı olduğunu belirten Mehmet Küçükköse, 180 m²’İik atölyeden ihracata uzanan başarının sırrını Araştırma- Geliştirme olduğunu söyledi. Şu an Ar- Ge departmanında 4 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Küçükköse, “Gençgüçsan olarak bilime inanıyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile çalışmaktan kıvanç duyuyoruz” dedi. Mehmet Küçükköse, Gençgüçsan Tarım Makineleri’nin 1998 yılında inşasına başladıkları markalarının yol hikâyesini şöyle anlattı:

“Gül Küçük Sanayi Kooperatifinde180 m²bir atölyede işe başladık. O dönem ben ve 1 çalışanım vardı, ilaç makinesi imalatı gerçekleştiriyorduk. 3 yıl sonra 2001 yılında Isparta Yeni Sanayi Sitesi’nde 300 m²’lik bir atölyeye taşındık. Zaman içerisinde işleri genişlettik. 2009 yılına kadar 2 bin 250 m²’lik bir alana ulaştık. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile gerçekleştirdiğimiz proje ile de yeni bir bin m²’lik üretim alanı kurduk. BAKA projesi öncesi istihdamımız 22 kişi idi. ‘Tam Otomatik Meyve Seçme Sistemi Seri İmalatı Projesi’ ile birlikte 10 kişi daha yeni iş gücüne katıldı.

40 FARKLI MODEL ÜRETİMİ

Gençgüçsan’ın her üretimi değerlidir. Ama Amiral Gemi, Fırtına... Bu Türk mühendislerinin eseri. Süleyman Demirel Üniversitesi’nden akademik ekip ile birlikte çalıştık. 40 farklı model üretiyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz bin adet. Traktör arkası forklift üretimimiz var. Yıllık 75 adet traktör arkası forklift üretimi gerçekleştiriyoruz. 150 adet römork, 50 adet de ot biçme makinesi üretiyoruz.

3 MEYVE BOYLAMA MAKİNESİ

BAKA ile ‘Tam Otomatik Meyve Boylama Makinesi İmalatı Projesi’ni hayata geçirdik. Şimdi seri üretime başladık. Yılda 3 tane üretiyoruz. 2014 yılı içerisinde üretim sayımızı 5’e çıkartmak için altyapı sistemini de kurmuş olduk. BAKA ile birlikte CNC Torna, 4 Toplu Silindir, Kenar Kıvırma Makinesi, Hidrolik Pres, Boru Kıvırma Makinesi şu sistemlerini kurduk. Projenin total büyüklüğü 534 bin TL idi. BAKA, bunun 265 bin TL’sini karşıladı.

Sistemleri bin m²’lik bir alanda konuşlandırdık. BAKA projesi diğer ürünlerimizin seri imalatını da sağlamış oldu. Türkiye genelindeki teşkilatlanmamız güçlendi. İhracat ağımız güçlendi. Türkiye çapında 22 bayiiağı kurduk. Isparta, Antalya, Denizli, Burdur, Konya, Karaman, Niğde, Kayseri, Hatay, Adana, Mersin, Malatya, İğdır, Muğla, İzmir, Aydın, Çanakkale ve Adapazarı’nda Türk Çiftçisi Gençgüçsan markasını kullanıyor.

İHRACAT BAŞARISI VE GELECEK PLANI

Bunun yanı sıra Iran, Kosova, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan’a da ihracata başladık. 30 yıldır teknik ziraat endüstrisine emek veren bir aileyiz. Ve büyüme hamlelerimiz devam edecek. Yakın süreçteki hedefimiz Lazer Kesim. 2014 yılı içerisinde bu yatırımı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yine Plastik Kasa Yıkama Makinesi almak istiyoruz. Alt yapısı ve üretim için toplam maliyet 300 bin TL. Buna paralel olarak BAKA ile kurduğumuz sistemler bütününü daha da geliştirmek için Araştırma- Geliştirme departmanımız yeni bir yol haritası için çalıştı ve hazırlıkları tamamlandı. Bunu için de 1.5 milyon TL gibi bir kaynak gereksinimi doğdu. Yatırım yapacağız.

VERGİ REKORTMENİ

Türk çiftçisine hizmet ediyoruz. Ziraatın modern ve teknik yöntemlerle yapılmasına emek veriyoruz. Artı değerler kazandırıyoruz. Bunun yanı sıra son 5 yıl içerisinde Kurumlar Vergisi’nde rekortmenler listesine girmeyi başarıyoruz. 2011’de ilk 13; 2012 yılında ise 32’nci sırada yer aldık. Isparta ve Türkiye için artı değerler üretiyoruz, ihracat ile Türkiye’ye kazanç sağlıyoruz.”

 

Bu haber 1098 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...