Uluborlu’da sağlık için yürüdüler

26 Aralık 2014 18:38

Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam” yürüyüşlerine Uluborlu ilçesinde devam etti.

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya açıklamasında; “2014 yılı bakanlığımız tarafından “ Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiştir. Toplumumuzda fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmak ve sağlıklı hayata teşvik etmek amacıyla Bakanlığımızın belirlediği aktivite programı kapsamında her hafta sonu belirlenen kamu kurumları ile yürüyüş yapılmaktadır. Bu hafta 20 Aralık 2014 Cumartesi günü Uluborlu Toplum Sağlığı Merkezi organizasyonunda Uluborlu ilçemizde gerçekleşen yürüyüşe Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü, Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, Uluborlu İlçe Sağlık Müdürü, sağlık çalışanları, kamu çalışanları ve öğrencilerin katılımı ile  yürüyüş yapılmıştır.

Fiziksel Aktivite ve Düzenli Egzersiz

Fiziksel aktivite ve egzersiz; koruyucu sağlık yaklaşımının bir aracı ola¬rak bireyin sağlığını geliştiren, gelişmiş durumunu devam ettiren, yorgun¬luğa ve hastalıklara karşı direncini arttıran hareketlerin toplamıdır.

Egzersizin yokluğu ve düşük fiziksel uygunluk seviyesi hastalık ve er¬ken ölümler için çok önemli bir risk faktörüdür.

Düzenli fiziksel aktivitenin, hipokinetik hastalıkları, bu hastalıklara bağlı erken ölümleri önlediği ve sağlık yönünden kalitesi yüksek bir hayat sağ¬ladığı ortaya çıkmıştır.

Fiziksel Aktivitenin Faydaları:

*Kalp-damar fonksiyonlarının ve solunumun geliştirilmesi,

*Koroner damar hastalığı risk faktörlerinin önlenmesi,

*Diyabetin önlenmesi,

*Kilo kontrolü,

*Sağlıklı kemik, kas ve eklem yapısının oluşturulması ve devam ettiril¬mesi,

*Kendini iyi hissetme, iyi olma halinin arttırılması,

*Anksiyete ve depresyonun azaltılmasında, fiziksel ve psikolojik stresle baş etmede çok önemli bir rol oynar.

Egzersiz vücutta birçok biyokimyasal değişikliğe neden olur. Egzersiz sırasında norepinefrin maddesinin kan plazmasındaki düzeyi artar. Bu madde, depresyon semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Egzersiz ayrıca beyinde endorfin seviyesini arttırır. Bu da vücudun doğal morfin benzeri ağrı kesici ve mutluluk maddesidir.

Egzersiz yapılırken egzersizin türü, sıklığı ve süresi önemlidir. Haftada 3-4 kez 30-60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmanız sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Orta şiddette fiziksel aktiviteler; tempolu yürüyüş (saatte yaklaşık5 km), bahçe işleri, bisiklet (saatte16 kmden az), hafif ağırlıklarla çalışmadır.

Obeziteden korunmak için 5+2+1 kuralı uygulanmalıdır;

• 5 meyve & sebze

• 2 saatten az sedanter aktivite yapmamak

• 1 saat yapılandırılmış fiziksel aktivite

• Her gün 10.000 adım

• Her gün fazladan 2000 adım 100 kalori yakar!

• Çocuklar ve adolesanlara haftanın en az 60dk/gün orta şiddetli fiziksel aktiviteye katılım önerilmektedir.

Fiziksel aktivite kişiye özgüdür. Vücut yapınıza ve sağlık durumunuza göre hafif şiddette fiziksel aktivite ile başlayıp süre ve şiddet arttırılarak bireysel fiziksel aktivite programı oluşturulmalıdır. Böylece fiziksel aktivitenin sağlığa olumlu etkilerinden yararlanılabilir” dedi.

 

Bu haber 918 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...