Üzüm Pazarı esnafı kaderine terk edildi

26 Aralık 2014 18:45

Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, tarihi Üzüm Pazarı’nın üst örtüsünün kaldırılması için tarihi 5 Ocak 2014 olarak belirledi. Yargıdan umduğunu bulamayan Üzüm Pazarı esnafı, şimdi kara kara düşünürken, yetkililere “Sesimizi duyun” çağrısında bulundular.

Isparta’nın tarihi Üzüm Pazarı’nın üstünde şu sıralara kara bulutlar dolaşıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Üzüm Pazarı’ndaki üst örtünün kaldırılmasını istemiş bunun üzerine esnaf ayaklanmıştı. Esnaf bu konuda Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’la görüşerek, Vali Vahdettin Özkan’dan da destek istemişti. Ancak geçen sürede girişimler sonuçsuz kaldı. Anıtlar Kurulu, Isparta Turizm Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda üst örtünün kaldırılmasını talep etti. Kültür ve Turizm Müdürlüğü de kararın uygulanmasını Isparta Belediyesi’nden istedi. Belediye de Üzüm Pazarı esnafına gönderdiği yazıda üst örtünün kaldırılma işlemlerine kışın tam da ortasında, 5 Ocak 2015 Pazartesi günü başlanacağını duyurdu. Esnaf şuanda altyapısı hazır olamayan çarşı için üst örtünün kaldırılması durumunda ne yapacağını kara kara düşünüyor.

LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN

İlgili karar yazısını alan esnaflar yaptıkları ortak açıklamada girişimlerinin sonuçsuz kalmasından üzüntü duyduklarını bildirdiler. Konuyu son olarak milletvekilleriyle paylaşacaklarını belirten esnaflar, “Biz buranın üst örtüsünün kaldırılmaması konusunda ek süre istemiş ve bu süre içinde de Belediye tarafından buraya Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmasını istemiştik. Ancak bu ek süre talebi de Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nca reddedildi. Bunun üzerine kurul, Isparta Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek üst örtünün kaldırılmasını talep etmiş. Kültür Müdürlüğü de söz konusu yazının gereğinin yapılması için Belediye'ye yazı yazmış. Belediye de bize bu durumu tebliğ etti ve söz konusu üst örtünün 5 Ocak 2015 Pazartesi günü yıkılacağını bildirdi. Bu üst örtünün kaldırılması halinde buradan ekmek parası kazanan 120 esnaf mağdur olacak, zarar görecek. Şimdi burası 5 Ocak Pazartesi günü yıkılırsa, 6 Ocak günü de kar veya yağmur yağarsa bu kar ve yağmur olduğu gibi çarşının içine girecek ve hatta dükkanların bile içine girecek. Bu da biz esnafları büyük bir mağduriyete sokacak. Yetkililerden bu konuda acil çözüm istiyoruz. Lütfen sesimizi duyun" dediler.

ÜZÜM PAZARI KARARI

Üzüm Pazarı esnafına gönderilen yazıda, "Antalya Bölge İdare Mahkemesi'nin 03.04.2013 tarihli 2013/526 YD. itiraz nolu duruşmasında Isparta İl Merkez Üzüm Pazarı Kentsel Sit Alanında kalan sokakların demir konstruksiyon üzeri şeffaf malzeme ile kaplı üst örtü sisteminin kaldırılmasına ilişkin Isparta Belediye Başkanlığı'nın 01.10.2012 günlü 2919 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı izinsiz yapılan üst örtünün Isparta Belediyesi'nce kaldırılmasına ilişkin Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 27.03.2008 günlü 2260 sayılı işlemi ile bu kararda belirtilen düzenleme sokak düzenleme projesinin onayına ilişkin 13.12.2007 günlü 2010 sayılı kararın iptali istemiyle anılan davada yürütmeyi durdurulması isteminin reddi yolunda verilen Isparta İdare Mahkemesi'nin 05.03.2013 tarihli, E:201211062 sayılı kararının kaldırılmasına ve yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verilmesi görüşülmüş olup mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığından itiraz isteminin 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 7. fırkası uyarınca oybirliği ile reddine karar verilmiştir..."

 

Bu haber 1104 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...