Döküntü Elma 30 kuruş

20 Ekim 2012 13:42

Halk arasında ‘döküntü elma’ olarak tanımlanan Sanayi tipi elmanın kilosu 30 kuruş. Elma üreticileri bu yıl sanayi elması fiyatlarından memnun. Bu fiyatın önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi bekleniyor.

Her yıl olduğu gibi bu yılda elma hasat döneminin başlamasıyla birlikte, hasat esnasında elma ağaçlarının altına dökülen elmaların alım işlemleri de sürüyor. Hemen hemen her köyde bulunan hatta bir köyde birden fazla sayıda bulunan Döküntü Elma Alım Merkezlerinde bu yıl elmaların kilosu 30 kuruştan alınmaya başlandı. Ancak, bu fiyat elma hasat sezonuna doğru önce 20 kuruşa ardından da 30 kuruşa kadar yükseldi. 

ALIM MERKEZİ YETKİLİLERİ; “DÖKÜNTÜ

ELMA BU YIL İYİ PARA EDİYOR”

Sav Kasabasında yıllardır Döküntü Elma alımı yapan Fikri İpekçi ve Cevdet Gülcü bu yıl döküntü elmanın para ettiğini belirttiler. İpekçi ve Gülcü konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada; “Sanayi tipi değimiz ve elma ağaçlarının altına dökülen bu ürünün her yıl piyasası değişebiliyor. Örneğin, geçen yıllarda hiç para etmezken bu iyi üreticiyi sevindirecek para ediyor. Bu iş de bir nevi borsa gibi bir durum. Bu konudaki fiyat belirlemesini bu döküntü elmayı alan fabrikalar belirliyor. Çünkü, fabrikalar bizim onlara satmış olduğumuz döküntü elmayı yüksek fiyata alırsa bizde üreticiden yüksek alıyoruz, düşük fiyata alırsa bizde alım ücretini düşürüyoruz. Ama bu yıl döküntü elma iyi para etti diyebiliriz. Zira, elma hasat sezonu başında 20 kuruştan açıldı şuanda elma hasat sezonu bitmek üzere ve alımlar devam ediyor. Şuanda döküntü elmanın kilosunu 30 kuruşa alıyoruz. Bu rakam önümüzdeki günlerde yani hasat sezonunun sonunda daha da yükselebilir.

ÇİFTÇİLER FİYATTAN MEMNUN

Bu yıl durumdan memnun olduklarını belirten Elma Üreticisi Mehmet Özdemir ise konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamada memnuniyetlerini şöyle dile getirdi; “Bilindiği gibi bizim döküntü elma dediğimiz ve meyve suyu fabrikalarında sanayi tipi elma adı verilen bu elmalar geçen yıllarda çok cüzi fiyatlara satılmıştı. Bu yıl gerek daldaki elma gerek yerdeki elma iyi para ediyor. Her iki fiyattan da memnunuz. Bu yıl döküntü elmalarımızı 20 kuruştan satmaya başladık bu fiyat elma hasat sezonu sonuna doğru yüzde elli artarak 30 kuruşa kadar yükseldi. İnşaallah gelecek yıl da döküntü elmayı bu şekilde iyi fiyata satarız” dedi.

 

Bu haber 1343 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...