Osmanlı Türkçesi Topluluğu ilk etkinliğini gerçekleştirdi

27 Aralık 2014 13:17

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) bünyesinde yeni kurulan Osmanlı Türkçesi Topluluğu, ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Hafız İbrahim Demiralay Amfisi’nde düzenlenen “Osmanlı Türkçesi Bağlamında Nasıl Düşünüyoruz?” konulu konferansla faaliyetlerine başlayan "Osmanlı Türkçesi Topluluğu"nun Akademik Danışmanı Doç. Dr. Selami Turan, yaptığı açılış konuşmasında sinerji oluşturmayı, insanlara güncel konular hakkında bilgi vermeyi amaç edindiklerini belirterek konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Son zamanlarda Türkiye’nin gündeminde yer alan Osmanlı Türkçesi konusuna değindiği konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi de geçmişimizin sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere ulaştırılabilmesi için Osmanlı Türkçesinin son derece önem taşıdığını belirtti. Harf devrimine zemin hazırlamak gibi yanlış bir düşüncenin tartışılmasının üzücü olduğunu ifade eden Seydi, yakın tarihimizi daha iyi anlamak ve kelime dağarcığımızı genişleterek dilimizi zenginleştirmek açısından Osmanlıca öğrenmenin önemli olduğunu söyledi.

Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Fatih Cebeci ise konuşmasında Osmanlıca öğrenimini, İslam ve turan nesillerinin birbirlerini anlamasını sağlayacak uluslararası bir hamle olarak değerlendirdi.

Osmanlı Türkçesinin dünya medeniyet tarihine damgasını vuran köklü bir yazı dili olduğuna işaret eden Recep Said Yıldırım da “Osmanlıca, kıtalara hükmeden atalarımızın ufkunu, ihtişamını gösteren bir kalem medeniyetidir. Osmanlıca, bizi biz yapan kültürümüzü geleceğe taşıyan önemli bir araçtır. Muhteşem bir medeniyetin mirası olan milyonlarca nadide eserimizin neredeyse tamamı Osmanlıca yazılmıştır.” dedi.

Konuşmaların ardından “Osmanlı Türkçesi Bağlamında Nasıl düşünüyoruz” konulu konferansa geçildi. Konferansı, Yönetim Danışmanı, Eğitmen ve Araştırmacı- Yazar Hüseyin Gökhan Karaçivi verdi. Karaçivi, “Algı üzerinde dilin etkisi, Düşünce sistemi ve dil, Sosyal alandaki gelişmeler ve dil kullanımı, Osmanlı Türkçesini okumak ve yazmak kolay mı?, Günümüz Türkçesi ve Osmanlı Türkçesini anlayarak hızlı okumak mümkün mü?” konularında dinleyicileri aydınlattı.

Bu haber 877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...