“Demokrasiyi toplum olarak özümsememizle ilgili bir sorun var”

29 Aralık 2014 18:04

Isparta Barosu’nca Avukat Evi’nde düzenlenen söyleşiye katılan İstanbul Barosu eski Başkanı Av. Turgut Kazan, Konya’da 16 yaşındaki gencin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten tutuklanmasının adalet ayıbı olduğunu savundu. Kazan, “Çağdaş dünyada hakaretten hapis cezası yok. Olmaz ve olmaması gerekir. Bunun cezası farklı olmalı” dedi.

Isparta Barosu’nun her hafta farklı bir konuk ile düzenlediği söyleşi etkinliklerinin Cuma günkü konuğu İstanbul Barosu eski ve Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi Başkanı Avukat Turgut Kazan oldu. Avukat Evi’nde gerçekleştirilen söyleşi etkinliğine SDÜ Hukuk Fakültesi öğrencileri ve Isparta Barosu avukatları katıldı.

“4 DÖNEM BAŞKANLIK YAPTI”

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Isparta Barosu Başkanı Av. Gökmen Hakkı Gökmenoğlu, Turgut Kazan’ın 4 dönem İstanbul Barosu Başkanlığı görevi yaptığını hatırlatarak, Hepimizin örnek aldığı hukuk devleti, demokrasi, insan hakları deyince onun savunucusu, kalesi diyebileceğimiz ve avukat olarak çok beğendiğimiz başkanımızı burada bir sohbette ağırlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

“GENÇLERLE BİRLİKTE OLMAKTAN MUTLUYUM”

Daha sonra kürsüye gelen Avukat Turgut Kazan, gençlerle buluşmanın kendisi için mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Kazan, “Çünkü bizim ne yazık ki başaramadığımızı belki büyük olasılıkla onlar başarır diye düşündüğüm için onlarla buluşmayı daha heyecan verici sayıyorum” dedi.

“HAKİM GAZETECİYE BENİ NE HAKLA ARARSIN SENİ TUTUKLARIM DEMİŞ”

Öte yandan geçtiğimiz hafta Konya’da bir konuşma sırasında M.E.A’nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanmasına değinen Avukat Turgut Kazan, şunları söyledi: “İstanbul Atatürk Havalimanında öğrendim. İsmail Saymaz televizyonda anlatırken öğrendim. İsmail, gazeteci olarak o hakime ulaşmış. Neden tutukladınız diye sormuş? Hakim beni ne hakla ararsın, ben hakimim, seni tutuklarım demiş. Isparta’ya gelirken uçakta bunu düşündüm, ne yapmamız lazım? Gazeteci herkese soru sorabilir. Herkeste o soruya cevap vermemekte özgürdür. Hakime soru sorulunca tutuklama imkanı veren bir yasa kuralı nerede var, bu nasıl uygulanır, bilgi edinme yasasına göre öğrenmek istiyorum. Biz avukatız. İnsanlar sorarsa buna nasıl cevap vereceğiz.

“HUKUKTA SORUNLARIMIZ VAR”

Türkiye’de hukukçular, hukuk fakülteleri ve kaliteyle ilgili bir sorunumuz var. Belki demokrasiyi toplum olarak özümsememizle ilgili bir sorunumuz var.

“TUTUKLAMA İSTEME BİR İLKELLİKTİR, VAHŞETTİR, CİNAYETTİR”

Buna inanılmaz bir adalet ayıbı diye bakıyorum. 299. maddeye göre kovuşturma izne bağlı. İzne bağlıysa soruşturmanın tam soruşturma sayılamaması gerekir. Soruşturma bilgi toplama şeklinde olabilir. Bilgi topladıktan sonra izin istenecek. O aşamada bir kere tutuklama istenemez. Çünkü kovuşturma yapılabilip, yapılamayacağı belli olmayıp bir işte tutuklama isteme bir ilkelliktir, vahşettir, cinayettir.

“DOĞRUYSA KOYU KARANLIĞA GİDİYORUZ”

Ayrıca gazetenin birinde okudum. Şeb-i Arus töreninde birisi diğerine bir şey anlatırken hırsızlıktan bahsediyormuş. Hırsız sözcüğü duyulunca sorun olmuş. Adamı almışlar. Haber doğru mu bilmiyorum onu da pazartesi günü kontrol edeceğim. Savcı tutuklama kararıyla sevk etmemiş ama adamı çalıştığı yerden sürmüşler. Bu doğruysa gerçekten koyu karanlığa gidiyoruz. Kim ki Cumhurbaşkanından bahsederse hemen tutuklanacak.

“HAKARET SUÇ OLABİLİR AMA HAPİS CEZASI OLMAMALI”

Çağdaş dünyada hakaretten hapis cezası yok. Olmaz ve olmaması gerekir. Hakaret suç olabilir. Her türlü hakaret suçu için hapis uygulamasının terk edilmesi istenmektedir. Onun cezası kamusal alanda hizmet almak veya para cezası olabilir. Hakaret kötü bir şey kabul ediyorum ama bir şey söyledi diye 4 yıl hapis yatılır mı? Bu bir ilkelliktir.”

Konuşmanın ardından söyleşi soru cevap şeklinde devam etti.

Bu haber 952 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...