MEVLİD KANDİLİ

2 Ocak 2015 18:39

Galip AKIN

İl Müftüsü

  

MEVLİD KANDİLİ

 

02.01.2015 Cuma gününü Cumartesiye bağlayan gece âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa’nın (sas) dünyamıza teşriflerinin yıldönümleridir. Öncelikle kandilin bütün insanlığın yüreğinde muhtaç olduğu sevgiye merhamete şefkate dönüşmesini akan kanların dinmesine , ağlayan yüzlerin gülmesine vesile olmasını, güzel Isparta'mıza, ülkemize, milletimize ve bütün insanlığa huzur ve bereket getirmesini Yüce Allah’tan niyaz  ediyorum.

Efendimizin (sas) kutlu mevlidini idrak ederken bugün bir kere daha, tüm insanlık için en güzel örnek olarak takdim edilen Sevgili Peygamberimizin rehberliğine ne ölçüde ittiba ettiğimizi   yeniden gözden geçirmeliyiz. .

İnsanlar arasında kin ve nefretin, farklılıklar arasında çatışmanın alevlendiği, şiddet, töre cinayetleri, insan hakları ihlâlleri, kötü ve zararlı alışkanlıkların hızla yayıldığı, gençliğin kendi öz değerlerinden hızla uzaklaştığı, ailenin temel amaç ve gayesinde kaydığı, boşanmaların büyük bir ivme kazandığı,ana-baba haklarının ayaklar altına alındığı, tabiatın hoyratça kullanıldığı günümüz dünyasında, âlemlere rahmet olarak gönderilen Yüce Peygamberimizi anlamaya ve anlatmaya, onun sevgisi etrafında birleşmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız.

Hz. Peygamber (sas), hiç kuşkusuz, bütün Müslümanlar için her zaman ve her asırda yegâne örnektir. Rabbimiz Kur'an-ı Kerimde " Andolsun ki, Resûlullah, sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok zikredenler için güzel bir örnektir."buyurmaktadır. 

Onu sevmek ve örnek almak, yalın bir taklit ve sünnetinin belirli şekillere hapsedilmesi değil, sünnetinin ve sîretinin bütün yönleriyle tanınması, insanlığın huzur ve mutluluğu için yaptığı çağrının güncelleştirilerek hayatımıza yansıtılması, güzel ahlâkının ve öğretilerinin davranışlarımızın mihveri ve rehberi yapılmasıdır.

Rahmet Peygamberi Efendimizi örnek almamız, sahip olduğumuz sorumluluğu, misyonu, insanî ve ahlâkî değerleri fark etmek demektir. Dindarlığımızın olgunlaşması da O’nu tanımaya, anlamaya ve sevmeye bağlıdır Hz. Peygamber’i sevmek ve onu örnek almak demek; onun, insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için Rabbimizden bize getirdiği ilahi çağrı olan Kur'anı hayatımıza yansıtmak, davranışlarımızı efendimizin örnek ahlâkına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirebilmek demektir. Çünkü Kur’an ve Sünnet, bizi sıradan bir canlı olmaktan kurtarıp aslımıza döndüren bir çağrı olarak, bize kendimizi, Rabbimizi ve varoluşun sırrını tanıtan bir hakikat bilgisi olarak 14 asırdır bizleri korumuş, dünya hayatının engebeli yolculuğunda dimdik ayakta durmamızı ve dosdoğru yol üzere yürümemizi sağlamıştır.

Mevlid Kandili, Hz. Peygamber’in bizlere sunduğu bütün değerleri ve yol gösterici öğütlerini anlama ve bu anlayışla yaşama ve yenilenme zamanıdır. Bu değerleri fark etmek ve onları bir davranış bilincine ve yaşanan bir hayat haline getirebilmek, dindarlığımızın temel hedefi olmalıdır.

Yaşlanan dünyamızda kaybolmuş insani değerlerimizi yeniden kazanabilmek, İslamın rahmet rüzgarlarını insanlığın kararan vicdanlarını aydınlatmak için harekete geçirmek, zülmün, haksızlığın. adaletsizliğin önüne geçebilmek, mazlumların gözyaşını silip, kanayan yaralarını dindirebilmek, dünyamıza sevgiyi,dostluğu adaleti, kardeşliği hakim kılabilmek için Onu dünden daha çok anmak . anlamak ve anlatmak zorundayız.

Öyleyse Mevlid Kandili’nde Kur’an’la ve Peygamberimiz(sav)’in Sünneti ile buluşalım, onları evimize misafir edelim, Peygamber Efendimizi daha yakından tanıyalım, çocuklarımızı O’nun sevgisi ile yetiştirelim, Kur’an-ı okuma ve anlamayı ibadet, yaşamayı hayatımızın gayesi edinelim. Ve hak ve hakikatten şaşmadan bir ömür geçirebilmemiz için bize bırakmış olduğu iki büyük emanet olan Kur'an ve Onun sünnetine sahip çıkarak kendimize hayat düsturu edinelim.

Bu duygu ve düşüncelerle Mevlid Kandilinin bütün insanlığa rahmet, dış ve iç dünyamıza huzur getirmesini, Mevlid-i Nebi’nin toplumumuzda, O’nu yakından tanımaya, sevmeye ve O’nun sevgisi etrafında birleşmeye vesile olmasını Yüce Allah’tan temenni eder, vatandaşlarımızın, soydaşlarımızın ve tüm İslam âleminin Mevlid Kandilini tebrik ederim.

Bu haber 790 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...