“Tarım Eğitiminin 169. Yılı” SDÜ’de Kutlandı

12 Ocak 2015 18:35

Tarım Eğitiminin 169. Yıldönümü, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir törenle kutlandı. Ziraat Fakültesi Amfi 1’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende, Fakülte Tanıtım Filmi izlendi ve GSF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Celasin tarafından müzik dinletisi sunuldu.

Törenin açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Muhammed Ali Kıyak, sürdürebilir bir yaşam için tarımla ilgili her kavramın büyük önem taşıdığını belirterek ziraatçıların bu sorumluluklarının farkında olması gerektiğini vurguladı.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu da öğrencilere “Önemli bir mesleği icra ediyorsunuz. Mesleğinizi severek yerine getirin.” mesajını verdi.

Üstüne bastığımız halde ürün vermekten çekinmeyen önemli bir varlık olan toprakla uğraşan ziraatçıların önemli bir görevi icra ettiklerini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Isparta İl Müdürü Cenk Şölen ise dünyanın sadece %10’luk kısmının üretime el verişli olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın %30 olduğunu ifade etti. Şölen sözlerini, tarım ve çiftçiliğin ilkeli bir meslek olması yolunda uzun yılların ihmalini çözüme kavuşturacak adımlar atıldığını vurgulayarak noktaladı.

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman, tarımın; arazi işleme kavramı ve bilincinin, mülkiyet kavramının, nüfustaki belirgin çoğalmanın, çeşitli meslek dallarının belirmesi ve toplumlararası ticaretin geniş boyutlara ulaşmasının, sosyal sınıfların ortaya çıkışının ve daha birçok sosyoekonomik gelişmelerin temelini oluşturduğunu söyledi. Modern teknolojinin devreye girmesiyle güçlenen tarımın hızla artmakta olan dünya nüfusunun yükünü kaldırıp kaldırmayacağının önemli bir merak konusu olduğuna değinen Akman, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Tahminler, tüm alanların işlenmesi, modern tarım uygulamaları, iyi bir depolama ve dağıtım politikası ve deniz ürünlerindeki çeşitliliğin artırılması ile dünyamızın 50 milyar insanı besleyebilecek potansiyele sahip olduğu yönündedir. Bu potansiyelin açığa çıkarılması ise hiç kuşku yok ki yeni teknolojilerin geliştirilmesi, Ar- Ge faaliyetlerinin yanı sıra tarımsal eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir sonucu olarak mümkün olabilecektir.”

Konuşmasına “Tarım, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur.” diyerek başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız da, tarım eğitim ve öneminin vurgulandığı etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, 2014 yılı içerisinde akademik anlamada yükselen öğretim elemanlarına binişleri giydirildi, meslekte 25 yılını doldurmuş diğer kamu kurumlarından ziraat mühendisleri ile üniversite dışı kaynaklardan destek alarak başlayan proje yürütücülerine plaket; TÜBİTAK 2209 projesi olan öğrencilere de teşekkür belgeleri verildi.

Fakültede 10. yılını dolduran idari personele plaketlerin verildiği kısımda Fakülteye uzun yıllar emek veren Hasan Ak, Tarım Kulübü Başkanı Muhammed Ali Kıyak, teknogirişim proje desteğiyle kendi şirketlerini kuran tarım makineleri ve teknoloji mühendisleri, ISPARTEK- 2014 Proje Pazarında “Mucize Buğday” isimli projesiyle ikincilik ödülü alan Doç. Dr. Yaşar Karakurt ile Prof. Dr. Zekeriya Akman, ANSİAD 12. Girişimcilik Haftasında “Domates Kesme, Sergi Alanına Serme ve İlaçlama Makinesi” projesiyle ikincilik ödülü kazanan İsmail Boyar, futbol ve masa tenisi turnuvasında dereceye girenler de unutulmadı.

 

 

 

Bu haber 777 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...