Darıderesi Göleti taştı

15 Ocak 2015 17:48

Isparta’daki son yağışlarla birlikte Darıderesi Göleti taştı. Saniyede800 litresuyun boşa aktığını söyleyen Başkan Günaydın, Darıderesi 2 Göleti’nin acilen yapılması gerekliliğine işaret ederek, bunun yanında Andık Deresi’nin üstüne de bir baraj inşa edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Isparta’da son haftalarda yaşanan yoğun yağışlar sonrasında Darıderesi Göleti taştı. Saniyede800 litresu boşa akıyor. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, taşmanın 121 gün erken yaşandığını aktardı ve Darıderesi 2 Göleti’nin bir an önce yapılması gerekliliğine dikkat çekti. Günaydın, “Eğirdir Gölü’nden saniyede800 litresu alıyoruz. Şu an burada boşa akan su Isparta’nın su ihtiyacını çok rahatlıkla görürdü” dedi.

Taşmanın yaşandığı Darıderesi Göleti’nde incelemelerde bulunan ve durum değerlendirmesi yapan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ilk etapta Darıderesi Göleti’nin tarımsal sulama amacıyla yapıldığını ancak bugün buranın Isparta’nın içme suyunun önemli bir bölümünü karşıladığına dikkat çekti. Darıderesi Göleti’nin bu yıl 121 gün önce taştığını kaydeden Günaydın, saniyede 800 litrelik bir suyun boşa aktığını dile getirdi.

Darıderesi Göleti’nden alınan suyun80 metreyükseklikte bulunan Su Arıtma Tesislerine basıldığını ve bunun karşılığında aylık 120 bin liraya yaklaşan bedellerde enerji faturası ödendiğini söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yine her ay Eğirdir’den alınan suyun karşılığında da yıllık 7,5 milyon liralık bir enerji faturası ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, şu anda Darıderesi Göleti’nden taşan suyun Eğirdir’den alınan suyu karşılayacağını, boşa akan suyun şu anda Isparta’ya tek başına yettiğini kaydetti. Eğirdir Gölü’ndeki kirlenmeye de dikkat çeken Başkan Günaydın, şu an gölün arsenik oranının 0.9 mikrogram olduğunu bunun 1.2 mikrograma çıkması halinde önemli bir risk oluşturacağına dikkat çekti. Öngörülerine göre birkaç yıl içerisinde Eğirdir Gölü’nden su alınamaz hale gelinebileceği uyarısında da bulunan Başkan Günaydın, Darıderesi Göleti’nden alınan suyun kaliteli olduğunu ve acilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca Darıderesi 2 Göleti’nin, hatta hemen ardından da 3.baraja başlanılması gerektiğini ifade etti. Günaydın, “Bu barajlar yapılırsa buradaki su da kendi zaviyesi ile bizim su arıtma tesislerimize ulaşıyor. Bu suyun şu anda boşa akması demek bir nevi altının yok edilmesi demektir. Bakanımız 6 senedir geliyor ve her defasında ‘Darıderesi 2 Göleti’ni yapacağız’ diyerek söz veriyor. Darıderesi Göleti yapıldığında Isparta’nın bugünün parası ile 15 milyon lira karı oluyor. Bu para da Isparta’ya yatırım demektir. Sayın Bakandan rica ediyorum müjdesini bir an önce yerine getirsin” şeklinde konuştu.

Diğer taraftan Andık Deresi’nin suyunun da Çayboyu’ndan akıp gittiğine değinen Başkan Günaydın, “Andık Deresi’nin de üzerine büyük bir baraj daha yapılabilir. Bu da acilen yapılması gerekenler arasında yer alıyor. Bunların yapılması durumunda 500 bin nüfuslu bir Isparta’nın içme suyu sıkıntısı olmayacaktır” görüşlerinde bulundu.

Isparta’daki içme suyu depolarına geçen dönem içerisinde iki adet 5’er bin metreküplük su deposu kazandırıldığını, yine bu dönemde de iki adet 7’şer bin metreküplük depo yapılacağına da değinen Başkan Günaydın, “Gölet yapımları ile ilgili olarak acilen ilgilenilmeli. Bu nimetler boşa akmamalı. Altın değerindeki suyumuz boşa akıyor. Bu göletlerimiz yapılırsa, bizim alt kodumuzda kalan köylerimize de su verme imkanımız olabilir. İnşallah bu yatırımlar kısa sürede Isparta’mıza kazandırılır” diye konuştu.  

 

 

Bu haber 806 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...