KURBAN BAYRAMI

23 Ekim 2012 19:38

Mehmet Emin AVCI

İl Müftüsü

 

KURBAN BAYRAMI MESAJI

 

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla,

Dilleri, renkleri, kültürleri ve coğrafyaları farklı fakat; imanları, gönülleri ve duaları bir milyonlarca Müslüman'ın Cenab-ı Allah'a yakınlık maksadıyla türlü zorlukları aşarak ulaştıkları Arafat meydanında, bütün benliğimizle idrak ettiğimiz hac ikliminin manevî zenginliğinde tüm vatandaşlarımızın mübarek Kurban bayramını en kalbî duygularımla kutluyorum.

Kurban, içinde pek çok, anlam ve değer taşıyan ibadetlerimiz arasında yer almaktadır. Hac vesilesiyle Arafat'ı dolduran Müslümanlar, Allah'la misaklarını yenilerken, kurbanlarını sadece O'nun adıyla kesenler de ubudiyetlerini tahkim etmektedirler. Gündelik hayatın gelip geçici hevesleri arasında yer yer ihmallere maruz kalan Rabbimizle ilişkimiz bu mübarek günlerin feyz ve bereketiyle yeni bir şevk ve heyecan kazanmaktadır.

Hiç kuşkusuz kestiğimiz kurbanların arkasında yatan mana ve hikmet bizi Allah'a yaklaştırmakta, bu yakınlaşma, insanlığımızı daha da derinleştirmekte, merhamet duygularımızı harekete geçirmekte, kendimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızın farkına varmamızı sağlamakta ve sıratı müstakim üzerinde sebat etmemize vesile olmaktadır.

Esasen bu günler, Hz. İbrahim'den son peygamber Hz. Muhammed Aleyhissalatüvesselama kadar, Rabbü'l-Aleminle olan yakınlığımızın ölçü ve kıstaslarını belirleyen müstesna günlerdir. Arafat'ta ihrama bürünen Müslümanlar artık orada Allah'tan başka sığınılacak bir melcenin olmadığına, farklılıkların birer rahmet olduğuna, tutku ve isteklerin geçici olduğuna; buna karşılık asıl emek verilmesi gerekenin takva olduğuna bilfiil şehadet etmektedirler. Allah'ı birlemenin ve ona teslimiyetin bir nişanesi olarak Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i Rabbine kurban etmeye hazırlanırken, aslında bütün bir insanlık tarihine sevdiklerinden vazgeçebilme iradesini göstermiştir. Bu mesaj o gün bugündür Rabbimizle aramızdaki irtibatın nasıl olması gerektiği konusunda bize sayısız ölçü, hikmet ve işaretler sunmaktadır.

Kurban vesilesiyle her birimiz Cenab-ı Allah'a daha fazla yakınlaşma fırsatları arıyoruz. Kur'an-ı Azimüşşan ve Sünnet-i Nebevi'de her fırsatta te'yid edildiği gibi, bu yakınlığı, anne ve babalarımızı ihmal ederek, konu komşuyu gözardı ederek, ahde vefayı unutarak, sorumluluk sahibi olduğumuz insanlara karşı hak ve adaletten ayrılarak sağlamak hiçbir şekilde mümkün değildir. Müslüman olarak Allah'a olduğu kadar insanlığa hatta tüm mevcudata karşı da büyük sorumluluklarımız vardır. Bayram, bu sorumluluklarımızı hatırlama ve aynı zamanda da bu adımları atma konusunda hepimize yeni bir bilinç yüklemektedir.

Bu duygular içinde Isparta'lı hemşehrilerimin ve bütün İslam aleminin Kurban Bayramını tebrik ediyor, Yüce Mevlâ'dan herkes için huzur, barış ve esenlik niyaz ediyorum.

Not     : İlimizde Bayram Namazı 25.10.2012 Perşembe günü saat 07.56'da kılınacaktır.

Bu haber 821 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...