Kurban Bayramı’na özel beslenme önerileri

23 Ekim 2012 19:41

Halk Sağlığı Müdürü Dr.Meral Kişioğlu, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekerek, vatandaşları bayram süresince beslenme düzeni ile ilgili olarak dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Dr. Meral Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Kurban Bayramı, beslenme düzenimizde büyük değişiklikler meydana getirir. Bayram telaşı ve ziyaretler nedeni ile öğün saatlerimiz ve öğün düzenimiz değişir. Kurban Bayramının en önemli değişikliklerinden biri de kırmızı et tüketimin artmasıdır. Beslenme düzeninde oluşan değişikliklere karşı uygun tedbirler alınmazsa, bayramda istemediğimiz bir takım sıkıntılar yaşayabiliriz. Bayram süresince beslenme konusunda tedbir almalıyız. Böylece sindirim güçlüğü, mide ağrısı ve krampları, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunları, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi genel sağlık sorunları ve besin zehirlenmeleri riski azalmış olur.

KURBAN BAYRAMINA ÖZEL BESLENME ÖNERİLERİ

Güne 2 bardak su ve hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bayramda genelde namaza gidenler veya kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlarlar. Bu durumda olanlar evden çıkmadan önce bir bardak süt içebilir veya  küçük bir avuç fındık, badem veya ceviz ya da 4-5 adet kuru kayısı ve ya biraz kuru üzüm atıştırabilir.

Az ve sık beslenmeye özen gösterin. Gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmayın.

Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Eğer bir öğün çok besin tüketti iseniz, hangi besin grubundan fazla yediyseniz o besin o besin grubundan yiyecek hakkınızı bir sonraki öğünde azaltmalısınız.

Bayram süresincede günde 8-15 su bardağı su içmeye özen gösteriniz.

Çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminde aşırı kaçmayın, ıhlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yok ise günde 1-2 şişe doğal maden suyu da içebilirsiniz.

Ana öğünlerde tabağınızın yarısını salata ve sebze yemekleri ile doldurun. Diğer yarısına ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alın. Pilav, makarna, bulgur ve çorba tüketiyorsanız yanında ekmek tüketmenize gerek yoktur.

Şekerlemelerden ve çikolatalardan uzak durmaya çalışın. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterin.

Bayram ziyaretleri genelde belli bir düzen içerisinde yapılır. Bu nedenle de ikram edilecek yiyecekler ve öğün planı hakkında fikir yürütmeniz mümkündür. Ziyarete gideceğiniz yerlerde ikram edilecek besinlere göre günün geri kalanında tüketeceğiniz besini hesaplamanız sağlıklı bir yol olacaktır.

Günde en az yarım saat orta tempolu yürüyüş yapın. Ev içindeki hareketliliğinizi artırmaya çalışın.

Her şeye rağmen bir gün içinde düşündüğünüzden çok fazla yediniz, besin haklarınız aştıysanız üzülmeyin, afiyet olsun. Bunun telafisi kendinizi aşırı yormadan olabildiğince çok enerji harcayarak aldığınız fazla enerjiyi vücudunuzdan atmak olmalıdır. Yalnız böyle  bir davranışı her zaman tekrarlamayın.  Üst üste birkaç gün boyunca yapacağınız bu tür kaçamaklar ile vücudunuzun kilo almaktan başka çaresi kalmaz. Bayramı artı kilolar ile bitirmek kaçınılmaz olur. Sağlıklı yaşamak için Sağlıklı Beslenmek gerektiğini hatırlatarak; başta tüm İslam âleminin olmak üzere tüm hemşerilerimin mübarek kurban bayramını kutluyorum”.

 

 

 

Bu haber 702 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...