‘’Isparta’da önce ne yapacağımıza karar vermemiz lazım”

19 Ocak 2015 19:13

MÜSİAD İl Temsilcisi Selim M. Özkutlu, Isparta’nın gelişememesinde teşviğin kriterlerden biri olduğunu ancak ama en önemli kriter olmadığını savundu. Özkutlu, ‘’Örneğin mobilya. Isparta bu alanda 3. Bölgede ama firma 1. Bölge olan İzmir’e gitti. Sadece teşvik değil bunun çok bileşenleri var. Yatırımcı yatırım yapmak için belki en son teşvike bakıyor’’ dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İl Temsilcisi Selim M. Özkutlu, Isparta’nın kabuğunu yırtamaması nedeniyle bugüne kadar yapılan açıklamaların tersine önemli bir tespitte bulundu. Herkesin teşvikin arkasına saklandığını ve Isparta’nın bu yüzden gelişemediğini öne sürdüğünü bildiren Özkutlu, yatırımcının teşvike en son baktığını ifade etti. Sorunun tek bir maddeyle çözülemeyeceğini belirten Özkutlu şunları söyledi;

‘’ÇALIŞMA GÜCÜ SORUNUNU ÇÖZEMEZSEK

ATILIM YAPMAK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR’’

‘’Yatırım yapabilmek için belli koşulların oluşması gerekiyor. Bu koşullar yol, su, elektrik olduğu gibi çalışan iş gücü de bu noktada etkilidir. Çalışma gücü noktasında ilimizde eksiğin olduğunu ve bu konuda çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunu geliştiremediğimiz sürece Isparta ekonomisinde çok ciddi bir atılım yapmak mümkün gözükmüyor. Isparta sanayi mi, tarım mı, eğitim mi, turizm toplumu mu olacak? Buna karar vermesi lazım. Parça parça bir şeylere ulaşmaya çalışıyoruz ama sonuca bir türlü gidemiyoruz.

‘’ISPARTA’DA ÖNCE NE YAPACAĞIMIZA KARAR VERMEMİZ LAZIM’’

Bu noktada tarımı çok önemsiyoruz. Geçen yıl ki araştırma raporumuz cari açıkta çözüm nedir noktasındaydı. Çıkan iki sonuç; Tarım ve KOBİ oldu. Isparta, sulanabilir arazisi vb özellikleri ile tarım ve hayvancılık noktasında şanslı. Bizim ne olmamız gerektiği konusuna ilk olarak karar vermemiz lazım. Belki de sanayi de olacaksak sektör tespit edip onun üzerine yürümemiz lazım. Marka şehir olmak istiyorsak buna göre davranmamız lazım.

‘’ISPARTA’YI KURUYEMİŞ MERKEZİ YAPABİLİRİZ’’

OSB’de arsa fiyatları 60 bin TL civarında sanırım. Ama bu rakamlar İzmir’de 1000, Kocaeli’nde de 1500 civarında. Yatırımcı neden oraya gidiyor da buraya gelmiyor diye muhasebe yapılması lazım. İşte bu doneleri hazırlamak ve Isparta’nın bunun üzerinde çalışması gerekiyor. Isparta’nın ne olacağına da acilen karar vermesi lazım. İnternete girin Türkiye’nin kuruyemiş ithalatına bir bakın. Rakamlara inanamayacaksınız. Bu Isparta’da üretilmez mi? Çok rahat üretilir. Isparta’da ne dikerseniz oluyor. Öyle yerlerimiz var ki kivi bile yetişiyor. Zeytin yetişen yerlerimiz de var. Ama bunu sadece üretmek değil katma değere de dönüştürmek lazım. Burada sanayileşerek piyasaya sürülmesi lazım.

‘’TEŞVİKİN ARKASINA SIĞINIRSAK KOLAYCILIK YAPMIŞ OLURUZ’’

Teşvik kriterlerden birisidir ama en önemli kriter değildir. Örneğin bir mobilya firmamız var. İzmir’e götürdü. Isparta’da teşvikte 3’üncü derecedeydi. İzmir’de OSB’ye gitmedi birinci dereceye gitti. Neden gitti? Sadece teşvik değil bunun çok bileşenleri var. Bunları yan yana getirmediğiniz sürece tek bir şeye bağlı kaldığınız zaman rahatçılık, kolaycılık yapmış oluruz. Yatırımcı yatırım yapmak için belki en son teşvike bakıyor.’’

 

 

 

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...