“Hammaddeyi ithal ediyoruz maliyetler çok yüksek”

20 Ocak 2015 17:27

Orman Mahsulleri İntegre Tesisi Koordinatörü İlhan Gündüz, üretimde maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40’ının hammadde tedariki sırasında oluştuğunu belirterek “Hammadde ihtiyacının 2015 yılında ülke kaynakları ile karşılanamayacağı bu nedenle istemeyerek de olsa odun hammaddesini yurtdışından tedarik etmek zorunda kalabiliriz” dedi.

Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci ile Orman Mahsulleri İntegre Tesisi Koordinatörü İlhan Gündüz önceki gün bir araya gelerek istişare toplantısı gerçekleştirdi. Gündüz, toplantıda orman ürünleri hammaddesi üzerine yapılan değerlendirmede bazı sıkıntıların yaşanabileceğine dikkat çekti.

“HAMMADDE YETERİ KADAR VE EN KISA

SÜREDE TEDARİK EDİLMESİ GEREKİYOR”

Üretimde maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40’ının hammadde tedariki sırasında oluştuğunu belirten Gündüz, “Üretim politikası ve pazar durumu düşünüldüğünde mevcut hammadde ihtiyacının 2015 yılında ülke kaynakları ile karşılanamayacağını, bu nedenle istemeyerek de olsa odun hammaddesini yurtdışından tedarik etmek zorunda kalınabileceğini ileri süren Gündüz, “Sektör açısından bu açık azami derecede kapatılmalı. Hammaddenin yeteri miktarda ve en kısa sürede tedarik edilmesinin maliyetleri optimize etmesi adına çok önemli” dedi.

“ODUN HAMMADDESİ ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KAZANÇ SAĞLIYOR”

Öte yandan ormanların sürdürülebilirliği ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması amacıyla bakım çalışmalarına dikkat ettiklerini bildiren Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci ise “Bu çalışmalar kapsamında elde edilen odun hammaddesi ülke ekonomisine kazandırılıyor. Bu sektörün en büyük paydaşlarından olan orman ürünleri entegre tesisleri sayesinde odun hammaddesi işlenerek büyük kısmı ihraç ediliyor. Sektör temsilcileri ile bu kapsamda istişare toplantılarını sürdüreceğiz. Sektörün hammadde ihtiyacının sürekli olarak karşılanması amacıyla tüm imkânlar değerlendirilecek” diye konuştu.

“ÖZ KAYNAKLARLA DAHA FAZLA KATMA DEĞER ÜRETİLMELİ”

Değirmenci son olarak “Sektördeki tüm paydaşlar tarafından yine silvikültürel istekler göz önünde bulundurularak öz kaynaklarla daha fazla katma değer üretilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 1124 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...